Vakantieblog

Corsica is een verbluffende schoonheid

Corsica is een verbluffende schoonheid

Het is een zeer goede keuze om Corsica te verkennen tijdens een leuke reis, want je kan er terecht voor een welverdiende vakantie. De Fransen noemen Corsica “l’Ile de Beauté”, of het eiland van de schoonheid. Het eiland ziet er bij elke bocht adembenemend uit, met zandstranden, kalkrotsen, granieten bergtoppen en weelderige landbouwgebieden. Corsica biedt iets voor elke smaak. Zowel voor mensen die van het strand houden zijn er leuke dingen te doen, als voor mensen die eerder het avontuur willen opzoeken. Kortom een vakantie Corsica is er een om te gaan doen!

Een overtocht maken naar het eiland Corsica

Er zijn twee veerbootmaatschappijen die overtochten naar het eiland Corsica maken, namelijk SNCM en Corsica Ferries. Je kan bijvoorbeeld een overtocht boeken bij Corsica Ferries van Nice naar Bastia. Bastia is een havenstad, gelegen aan de noordkant van het eiland. De historische oude haven, de citadel en de huidige Place Saint Nicholas zijn er allemaal een bezoekje waard. Bastia is een werkstad die geen natuurlijke of architectonische schoonheid uitstraalt.

Als je naar Corsica reist tijdens een drukke periode, of bijvoorbeeld tijdens een religieuze feestdag, is het goed om je accommodatie van tevoren te boeken. Het eiland zelf is middelgroot. Je kan er gemakkelijk rondtrekken op een bepaalde manier, zoals bijvoorbeeld met de wijzers van de klok mee.

Een bezoek aan Cap Corse

Bastia is de toegangsstad naar Cap Corse. Cap Corse is een schitterend gebied, dit is eigenlijk het wilde en nog steeds relatief onbewoonde gebied op het uiterste puntje van het eiland. Er is een kustweg gelegen op Cap Corse, waarop je als reiziger de meeste ruige kustlijn kan zien. Er zijn dorpen hoog in de heuvels boven deze kustlijn gelegen. Het is echt de moeite waard om naar een paar van deze gehuchten te rijden voor het waarnemen van een prachtig uitzicht.

Het VVV-kantoor in Bastia ligt aan de Place Saint Nicholas, ze zijn er vriendelijk en hebben een aantal kleurrijke brochures beschikbaar voor toeristen. Ze bieden echter beperkte informatie over Cap Corse. Het informatiekantoor Cap Corse ligt net aan de rand van Bastia in Port de Toga. Dit kleine, slecht gesigneerde kantoor maakt deel uit van La Communaut de Communes du Cap Corse. Ze zijn er heel behulpzaam, ondanks hun schijnbaar inefficiënte systeem.

Een bezoek aan Corte in de bergen van Corsica

Een volgende overnachtingplaats op Corsica kan Corte zijn, gelegen in de bergen. De permanente bevolking van Corte bedraagt amper 7.000 inwoners, de aantallen zwellen er aan tijdens het toeristenseizoen, van april tot november. Corte was ooit de hoofdstad van het eiland voor een korte periode van 1755 tot 1769. Helaas is het ook geen opmerkelijke schoonheid, hoewel het de moeite waard is om naar de citadel te lopen en wat foto’s te nemen vanaf het uitkijkplatform.

De aantrekkingskracht van Corsica ligt buiten Corte, in de heuvels en kloven rond de stad die het Corsica Natural Parc vormen. Er zijn talloze wandelmogelijkheden vanaf dit punt van vertrek. Er is voor alle niveaus iets te vinden voor stevig en fit, tot kortere wandelingen zoals de Gorges de la Restonica.

Porto Vecchio met een mooie jachthaven

Voor de kust van Corte ligt Porto Vecchio, beroemd om zijn jachthaven en de strandgebieden in de buurt. Porto Vecchio werd gebouwd op een heuvel boven drassige moerassen, een verdedigende tactiek tegen piraten en malaria, die in de moerassen fokt. De zouthandel ontwikkelde er zich na de Tweede Wereldoorlog en veranderde uiteindelijk de moerassen in productief, economisch gebruik. Tegenwoordig bestaat Port Vecchio eigenlijk uit twee delen, namelijk de oude stad op de heuvel en de moderne haven beneden. De oude stad is klein en overbevolkt met toeristische restaurants en winkels. De haven is onopvallend.

De schoonheid van Corsica

Net ten zuiden van Porto Vecchio begint de schoonheid van Corsica duidelijk te worden. Er zijn kleine baaien en natuurlijke havens. Het water is er aqua gekleurd en meestal gemakkelijk bereikbaar met de auto of via een korte wandeling.

Een bezoek aan de stad Bonifaccio

De stad Bonifaccio, gelegen op het meest zuidelijke punt van het eiland Corsica, is een echt pareltje. De oude stad is gebouwd binnen vestingmuren, hoog op kalkstenen kliffen van ongeveer 60 meter. Het stadje, de beschutte jachthaven en de prachtige kliffen (les falaises) maken van Bonifaccio een echte traktatie. Bonifaccio heeft een kleine markt op dinsdagmorgen in de zomer. Het VVV-kantoor is er centraal gelegen. Het personeel is er behulpzaam en ze hebben een fatsoenlijke audiogids beschikbaar voor het maken van een zelfgeleide wandeling.

De hoofdstad Ajaccio

De kust van Bonifaccio naar Ajaccio is prachtig, dat is totdat je de hoofdstad en het verkeer bereikt. Op het eerste gezicht is Ajaccio geen prachtige stad. Deze hoofdstad is groot volgens de normen van het eiland, met een bevolking van iets meer dan 63.000 inwoners. De stad is slecht voorzien, omdat het verkeer erg overbelast is. De echte schoonheid in Ajaccio is te vinden van zodra je in het hotel bent en er een wandeling maakt.

De waterkant is mooi met een aantrekkelijke promenade. Naar mijn mening is de echte schat in de paar goed bewaard gebleven of gerestaureerde Genuese gebouwen in het oude gedeelte en de Quartier des Etrangers. In de “keizerlijke stad” van Ajaccio is het Fesch-paleis (vernoemd naar de oom van Napoleon) een prachtig gebouw zowel binnen als buiten. Dit gebouw herbergt een aanzienlijke kunstcollectie. Ze bieden echter geen audiogidsen, dus de eindeloze stroom van zware religieuze kunst is voor de reiziger onbekend.

Een bezoek aan Calvi

De rit langs de kust van Ajaccio naar Calvi is adembenemend mooi. Wees echter voorbereid op een lange, langzame rit, want de weg is klein, vol bochten en biedt veel fotomomenten. Niet te missen zijn de calanches (kliffen en rotsformaties) van Piana en de Golfe de Girolata.

De badplaats Calvi is een aantrekkelijke stad en heeft het toerisme helemaal omarmd. De stad heeft toch zijn charme weten te behouden. De oude stad en de citadel bevinden zich hoog op een klif, met uitzicht op de jachthaven, de oude en de nieuwe zijn kleine verkeersvrije straten vol met restaurants en winkels. Het VVV-kantoor bevindt zich in de jachthaven, hoewel het handig is om de openingstijden te controleren aangezien ze niet altijd geopend zijn. Een wandeling of een rit naar het hoge uitkijkpunt in de Notre Dame de la Serra is zeker de moeite waard. Je kan er een glorieuze namiddag doorbrengen. Wandelen door de paden door La Revellata op het schiereiland is er gewoon geweldig. Calvi is een uitzonderlijk aangename plek om een paar dagen door te brengen.

Een rondreis op Corsica

Als je een rondreis Corsica maakt, kan je bovenstaande steden en gebieden ontdekken. Een vakantie van ongeveer 10 dagen is hiervoor voldoende. Je kan het eiland volledig omcirkelen. In totaal zal je zo’n 1200 kilometer afleggen op het prachtige eiland Corsica.

Ook Interessant?