Vakantieblog

5 niet te missen bezienswaardigheden in Jeruzalem

5 niet te missen bezienswaardigheden in Jeruzalem

Jeruzalem is zonder enige twijfel één van de meest bijzondere steden op deze planeet. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat ze door drie belangrijke religies wordt beschouwd als een heilige stad. Het gaat hierbij uiteraard om het Jodendom, het christendom en de islam. Jammer genoeg heeft dit gegeven er door de jaren heen ook voor gezorgd dat er een haast onophoudende strijd heerst tussen Israël en Palestina. In het bijzonder over Oost-Jeruzalem is reeds heel wat bloed gevloeid.

Toch lijkt het er op vandaag naar uit te zien dat de veiligheid in Jeruzalem sterk is verbeterd. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat de stad meer dan ooit tevoren ook op toeristisch vlak zeer aantrekkelijk is geworden. Ben jij ook van plan om Jeruzalem te bezoeken? In dat geval hebben we voor jou alvast 5 bezienswaardigheden op een rijtje gezet die je absoluut niet over het hoofd mag zien!

1.) De Tempelberg

Eén van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen van overal ter wereld Jeruzalem willen bezoeken is de aanwezigheid van de zogenaamde ‘Tempelberg’. Op de Tempelberg zijn dan ook enkele niet te missen bezienswaardigheden terug te vinden. We denken hierbij uiteraard in eerste instantie aan de zogenaamde ‘Klaagmuur’. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan je hier tevens de Rotskoepel terugvinden en aan de zuidelijke kant is de ‘Al-Aqsamoskee’ gelegen. Ben je van plan om een bezoek te brengen aan de Tempelberg? Hou er dan wel rekening mee dat er hier eigenlijk altijd een ontzettende drukte heerst. De vele gebeden die hier worden gehouden en de vele mensen die de Klaagmuur willen aanraken geven het geheel bovendien een behoorlijk hectische indruk. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat De Tempelberg één van de belangrijkste locaties is van Jeruzalem.

2.) De Klaagmuur

Eigenlijk hebben we deze bezienswaardigheid reeds aangehaald in het bovenstaande stukje over de Tempelberg, maar toch verdient ze haar eigen plaatsje in deze top 5 met bezienswaardigheden van Jeruzalem. Dit heeft alles te maken met het feit dat de Klaagmuur voor de Joden de belangrijkste, heilige plaats is ter wereld. Dit is vooral het gevolg van het feit dat de Joden zich er in het verleden beklaagden over de verwoesting van de Joodse tempel. In navolging hiervan is ook de traditionele rouwdag ontstaan die luistert naar de naam ‘Tisja Beav’. De Klaagmuur is echter niet alleen van groot belang voor de Joden. Ook voor Moslims is dit een heilige plaats. Verhalen in de Koran hebben immers aangegeven dat ‘Mohammed Buraq’ hier de weg ontdekte welke uiteindelijk zou leiden naar de poort van de hemel.

Let op! Ben je van plan om de Klaagmuur te bezoeken? Hou er dan rekening mee dat mannen en vrouwen niet samen aan de muur mogen gaan staan. Er is daarom een duidelijke afsplitsing gemaakt. Het wordt sterk aangeraden deze afsplitsing te respecteren.

3.) De Heilige Grafkerk

In het midden van de ommuurde oude stad in Jeruzalem is de Heilige Grafkerk terug te vinden. Er wordt in de praktijk ook vaak naar deze kerk verwezen als zijnde de ‘kerk van de opstanding’. De Heilige Grafkerk in Jeruzalem staat uiteraard vooral bekend als laatste rustplaats van Christus. Sinds het ontstaan van deze kerk in de twaalfde eeuw is ze uitgegroeid tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld. Toch is de kerk die je er op vandaag kan aanschouwen niet meer volledig authentiek, in tegendeel. Het is namelijk zo dat niet alleen een zware brand, maar ook het aanzienlijke geweld die de plaats door de jaren heen heeft getroffen de kerk op een zeker ogenblik aanzienlijk had beschadigd. Ze moest dan ook deels heropgebouwd worden. De absolute blikvanger van de Heilige Grafkerk is uiteraard de eeuwenoude graftombe die er is terug te vinden. Hier zou Jezus Christus in begraven hebben gelegen voor zijn verrijzenis.

4.) De Rotskoepel

Tijdens de tweede helft van de zevende eeuw heeft kalief ‘Abd al-Malik’ opdracht gegeven tot het bouwen van een gedenkplaats. Het resultaat is de prachtige ‘Rotskoepel’ die als functie had om een oude moskee van hout te vervangen. De Rotskoepel is opgetrokken in een overwegend Byzantijnse stijl welke eveneens tot uiting komt in de aanwezige decoratie. Voor het realiseren van de Rotskoepel werd een beroep gedaan op vakmensen die een ongelofelijke hoeveelheid fijn handwerk hebben uitgevoerd. De koepel beschikt over een doorsnede van ongeveer 20 meter en is afgewerkt met bladgoud. In de loop van de negende eeuw werden er onder het bewind van kalief ‘Al-Mamun’ nog verschillende aanpassingen uitgevoerd aan de Rotskoepel.

5.) Het Israël Museum

Ook museumliefhebbers komen aan hun trekken in het prachtige Jeruzalem. Je vindt er dan ook één van ‘s werelds beste archeologische musea terug. Het gaat hierbij uiteraard om het ‘Israël Museum’.

Dit museum werd opgericht in het jaar 1965 en bevat een ongelofelijke collectie met onder meer Joodse kunst evenals archeologische stukken die afkomstig zijn uit diverse religieuze periodes.

Er zijn zelfs Egyptische mummies evenals sculpturen van onder meer ‘Isamu Noguchi’ terug te vinden! Zowel voor liefhebbers van musea als voor zij die graag meer te weten willen komen over de Israëlische geschiedenis is dit museum een echte aanrader.

Ook Interessant?