Vakantieblog

Gardameer

Gardameer

Vakantie aan het Gardameer

Voor wie nog nooit het Gardameer heeft bezocht hebben wij maar één advies: Probeer eens wat nieuws en zet Lago di Garda, ofwel het Gardameer, voor aankomend voorjaar of zomer op je verlanglijst! Het Gardameer is een van de mooiste gebieden van Italië. Jongelui trekken in de zomermaanden massaal naar de toeristische gebieden, terwijl idyllische dorpen aan de oevers van het meer een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op gezinnen, senioren en sporters.

Schilderachtige dorpjes te midden van een prachtig natuurschoon

Bezoek je eenmaal het Gardameer, dan weten wij zeker dat dit niet bij één bezoek blijft. Vele toeristen hebben hun hart aan dit gebied verpand. Deze Italiaanse regio heeft een prachtig natuurschoon. Het meer is bijna geheel omsloten door bergen die op hun beurt weer veel wandelaars, fietsers en mountainbikers aantrekken. En dan hebben we het nog niet eens over de haast schilderachtige, idyllische dorpjes gehad die typerend zijn voor deze streek.

Toerisme

Als je niet van massatoerisme houdt, dan kun je het beste de grotere steden vermijden gedurende de zomermaanden. Aan het Gardameer ervaar je echter altijd iets van het ‘originele’ Italiaanse leven. De sfeer is er gemoedelijk en het eten en drinken is er goed. Italiaanse binnencentra zijn vaak autovrij, waardoor je veilig op verkenningstocht kunt gaan en je door de vele straatjes en steegjes kunt bewegen zonder continu over je schouder te moeten kijken.

Regels omtrent fooi, parkeren en waardevolle spullen

Belangrijk om te weten is dat je min of meer verplicht bent om fooi te geven als je uit eten gaat of ergens iets gaat drinken. Fooi in Italië noemt men ‘coperto’. Daarmee worden de bedienden betaald. Meestal vindt je dit bedrag ook terug op de menukaart. Overigens kan een etentje uiteindelijk duur uitvallen wanneer je vergeet te betalen voor het parkeren. De Italiaanse politie controleert continu op ‘zwartparkeerders’ en de bekeuringen zijn niet mals. Zorg er op de camping voor dat je belangrijke spullen opbergt in een kluisje. De meeste campings bieden kluisjes aan voor een vast bedrag per dag.

Je wist vast nog niet dat…

…het in restaurants aan het Gardameer ongewoon is om kindermenu’s aan te bieden.

…Lago Di Garda als één van de weinige meren van Europa op wereldkaarten wordt aangegeven.

…Het Gardameer bekend staat als een gevaarlijk gebied voor surfers en zwemmers. Het weer kan hier in een keer omslaan.

…Een vakantie aan het Gardameer zeer in trek is bij Nederlanders en Belgen

Klimaat

Het weer bij het Gardameer is van te voren nooit exact te voorspellen. Een 2 of 3-daagse weersverwachting zit er nog wel in. Maar veel langer vooruitkijken heeft weinig zin. Want het weer kan heel snel omslaan. De zomers rond het meer zijn warm terwijl de winters redelijk koel zijn. Vooral in de zomer moet je rekening houden met op zijn tijd felle regenbuien. Deze gaan vaak gepaard met stevig onweer en soms veel wateroverlast en grote hagelstenen. Met name in april en mei kunnen de weersverschillen groot zijn. Het kan zomaar dagen achtereen regenen maar kijk ook niet raar op als er wekenlang geen wolkje aan de lucht is. Dat maakt de omgeving rondom het Gardameer ook zo aantrekkelijk: Je weet nooit met zekerheid wat de volgende dag brengt!

Top-5 bezienswaardigheden en attracties Gardameer

Aan bezienswaardigheden en attracties rond Lago di Garda is er bepaald geen gebrek! Ben je op zoek naar een leuk uitje voor je gezin? Of wil je samen met je vrienden er eens lekker tussenuit? We hebben een top-5 samengesteld met attracties en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

 1. Het Jungle Adventure Park

Aan de oostzijde van het Gardameer kan je terecht in het Jungle Adventure Park. In dit park kunnen sportievelingen zich een dag vermaken met klimmuren, abseilen en nog veel meer leuke parkoersen.

 1. Canevaworld Waterpark

Dit park kun je vinden aan de zuidkant van het Gardameer en wel om precies te zijn naar Movieland. In het Canevaworld Waterpark kan jong en oud zich met gemak een dag lang vermaken met spannende wildwaterbanen en glijbanen. Overigens kun je beide parken (Canevaworld Waterpark en Movieland) boeken met 1 ticket. Trek er dan wel meerdere voor uit. Die tijd zal je nodig hebben!

 1. Busatte Adventure

In het noorden van het Gardameer vindt je het outdoor activiteitenpark ‘Busatte Adventure’. Dit park ligt nabij Riva en Torbole. Naast bijzondere wandelroutes is er ook een uitdagend klimparcours en een heuse BMX-baan. Leuk voor een dagje weg met jouw vrienden!

 1. Gardaland Sea Life

Het Gardaland Sea Life Aquarium is een enorm groot aquarium. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken! Voor gezinnen met kleine kinderen is het leuk om Gardaland Sea Life te bezoeken in combinatie met een andere attractie in de buurt. Het park ligt in het zuiden van het meer.

 1. Parco Natura Viva

In het zuiden van het meer kan je de dierentuin Parco Natura Viva bezoeken. De ticketprijs is plus minus 25 euro p/p. Dit dierentuin biedt plaats aan kleine en grote dieren zoals giraffen en nijlpaarden maar ook reptielen, vissen en bijzondere insecten.

Plaatsen langs het Gardameer

In welke plaats langs het Gardameer vier je dit of aankomend jaar vakantie? Welke plaats is het mooist? Hieronder hebben we de grootste en mooiste plaatsen aan het lijstje toegevoegd. Onze favoriet is Riva del Garda (gelegen aan de noordelijke oever). Riva ligt pal aan de grens met Duitsland en is daarom voor Nederlanders goed te bereiken. De stad ligt tussen Monte Baldo en Monte Rochett en is een zeer populaire badplaats voor jong en oud. Ook is deze stad een populaire bestemming voor mountainbikers en fietsers. Andere populaire plaatsen aan het Gardameer zijn wat ons betreft:

 • Bardolino;
 • Desenzano;
 • Lazise;
 • Sirmione;
 • Peschiera del Garda;
 • Salo.

Overnachten op campings

Rondom het gehele Gardameer kun je in talloze steden of dorpen overnachten. Deze waterrijke regio is vooral in trek bij kampeerders. Je vindt hier dan ook al snel een camping die bij jouw type vakantie past: Luxe 4-sterren campings zijn vooral geschikt voor gezinnen en je hebt op deze campings vaak ook de mogelijkheid om een chalet of bungalow te huren. De camping prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met de prijzen van de omringende landen. Natuurlijk bestaat er ook een mogelijkheid om een vakantiehuis te huren. Kijk maar eens bij vakantiehuis aanbiedingen

Hotels

Opvallend is dat je aan het Gardameer vrijwel géén grote hotels ziet. De meeste hotels zijn kleinschalig opgezet. Op de website Zoover.nl kan je zoeken naar alle bekende plaatsen of bestemmingen rond het Gardameer en een geschikte accommodatie vinden.

Drinkwater

Het is niet verstandig om water uit de kraan te drinken in deze regio. Gebruik mineraalwater.

Zonkracht Italië

Ga je tijdens één van de zomermaanden op vakantie naar het Gardameer? Wees beducht voor de kracht van de zon! De zonkracht in Italië is (ook in het noorden) vele malen hoger dan bij ons in Nederland. Smeer je daarom in met zonnebrandcrème of bedek de huid met kleding. Aan en op het water is de kans op verbranding nog groter.

Medische voorzieningen Lago di Garda

Sluit altijd een goede reisverzekering af wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland. Daarmee kun je medische kosten declareren en eventueel de kosten van een terugreis vergoed krijgen. De medische voorzieningen aan Lago di Garda zijn erg goed. Dat geldt overigens voor geheel Italië. In alle grote plaatsen aan het meer zijn er ziekenhuizen of medische posten aanwezig. De tandartszorg in Italië staat bovendien hoog aangeschreven.

Vaccinaties

Om vanuit Nederland af te kunnen reizen naar het Gardameer zijn vaccinaties niet verplicht.

Ook Interessant?