Vakantieblog

Zijderoute Express

Zijderoute Express

De herkomst van de naam Zijderoute Express

De klassieke Zijderoute, een karavaanroute, werd tot in de middeleeuwen gebruikt om onder andere zijde vanuit China naar Europa te transporteren. Toch was zijde slechts één van de vele goederen die langs deze route vervoerd werd. Zijde was erg geliefd in het Romeinse Rijk. Er was ook niet één route, maar er waren meer wegen die van oost naar west liepen.

Gedurende de middeleeuwen nam de handel over het land af, de zeevaart nam toe. Aan het einde van de middeleeuwen stopte de handel langs de Zijderoute. Het Mongoolse Rijk viel uiteen, ook was de route niet meer veilig. De naam van deze route is pas in 1877 bedacht door Ferdinand von Richthofen, een Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger.

De Chinese President Xi Jinping gaf in 2013 de aanzet tot het verbeteren van de infrastructuur tussen Europa en China over land. De Nieuwe Zijderoute Express was geboren.

De verbinding

Sinds 1994 is er een spoortraject aangelegd vanuit Yiwu (China) om aan te sluiten op de internationale spoorverbinding tussen Almaty in Kazachstan en Ürümqi in China.Het doel is om uiteindelijk een verbinding te leggen tussen Beijing, China en Londen, Engeland. Dit is financieel aantrekkelijker, de kosten van het vervoer per vliegtuig liggen hoog en per boort duurt dit lang .

De route heeft een afstand van 12.000 km en de duur is zo’n 16 dagen. Een enorm traject dus waarbij het spoor door vele landen loopt. China, Kazachstan. Rusland, Wit-Rusland, Polen, Duitsland, België, Frankrijk alwaar men de Kanaaltunnel zal gebruiken om uiteindelijk in Engeland aan te komen.

De Zijderoute reis

De Zijderoute is in principe een groot netwerk van verschillende trajecten tussen China en Europa. Plan uw reis daarom zorgvuldig, het vervoer, de route en de visa. Er zijn vele mogelijkheden.

De reis kan starten in Teheran, Iran of Istanboel, Turkije. U bezoekt dan de landen Iran, Turkmenistan en Oezbekistan. Deze route wordt ook wel de Oriënt Route genoemd. U vliegt terug vanaf Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan of Almaty, de grootste stad van Kazachstan.

Er zijn talloze mogelijkheden, nog een voorbeeld is om uw reis te starten in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Vandaar reist u naar Armenië, door Iran, via Turkmenistan en Oezbekistan. Vervolgens naar Kirgizstan, een heel mooi gebied waar het de moeite waard is om een aantal dagen te verblijven. U kunt hier geweldige wandelingen (De Hemelse Bergen) maken met mooie uitzichten in schitterende landschappen. Bezoek hier een joert om zo het leven van de de Nomaden te ervaren. Het is mogelijk om dit traject dan uiteindelijk te beëindigen in Beijing, de hoofdstad van China.

Alles over China vind je op onderstaande website. Check….>

Het transport

Het is mogelijk de gehele route per trein af te leggen, als er sprake is van een pakketreis kan er ook met een auto worden gereisd. Een pakketreis is over het algemeen niet goedkoop, het is ook mogelijk zelf de reis te regelen.
De treinen zijn uitgerust met coupes in de tweede klasse, 4 zitplaatsen en ook slaapplaatsen. Een luxere keuze is een coupé voor twee personen. Meer privacy en comfort maar de prijs ligt dan ook een stuk hoger.

Ook Interessant?