Vakantieblog

Ga jij naar Duitsland? Voorkom boetes met de Duitse milieusticker

Ga jij naar Duitsland? Voorkom boetes met de Duitse milieusticker

Ga jij binnenkort met de auto naar Duitsland? Bijvoorbeeld in verband met een weekendje weg of een vakantie? Of misschien wel voor je werk? Dan is het goed om te weten dat je in veel gevallen een milieusticker nodig hebt. In steeds meer steden is de sticker verplicht. Zonder deze sticker mag je het centrum van de zogenoemde umweltzones niet in. Voor jou dus noodzakelijk om te weten of je deze nodig hebt voor jouw trip door Duitsland. En, niet onbelangrijk, hoe je de milieusticker tijdig in bezit hebt. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, zodat je goed voorbereid naar Duitsland gaat.

De Duitse milieusticker

De Duitse milieusticker is wellicht bij jou beter bekend onder de naam milieuvignet. In het Duits wordt het een Umweltplakette of Feinstaubplakette genoemd. De milieusticker is een sticker die in het leven is geroepen om het milieu te beschermen. Heel simpel gezegd heeft de sticker tot doel om erg vervuilende voertuigen uit steden te weren. Zo wordt bijgedragen aan het verminderen van de uitstoot van fijnstof, zodat de luchtkwaliteit in de betreffende steden verbetert.

Redenen om de Duitse milieusticker aan te schaffen

Er wordt meer en meer gecontroleerd op het hebben van de goede sticker. Het risico van het niet hebben van een dergelijke sticker, is dat je een boete moet betalen. Door het hebben van de juiste sticker, kun jij aantonen dat jouw voertuig voldoet aan de emissie-eisen. Zo kun je onbezorgd met de auto door Duitsland. De sticker is al verkrijgbaar voor €12,50. De sticker is onbeperkt geldig. Het is echter wel van belang dat de sticker nog goed leesbaar is.

In steeds meer steden verplicht

Wellicht kom je maar in een beperkt deel van Duitsland. Dan is het goed om voor de zekerheid even te achterhalen of je de sticker echt wel nodig hebt. De sticker is namelijk alleen verplicht in de zogenaamde umweltzones. Voor die umweltzones geldt dat je het stadscentrum zonder de juiste sticker niet in mag. Het is daarbij goed om je te realiseren dat er steeds meer umweltzones zijn. Inmiddels zijn dat er al meer dan 80. Het gaat daarbij echt al lang niet meer alleen om de grote steden als Berlijn, Hannover, Keulen, Dortmund, Aken en München. Kortom, grote kans dat ook jij de milieusticker nodig hebt.

Snel geregeld

Het goede nieuws is dat je de sticker gemakkelijk en snel kunt aanvragen. Dit kan online op diverse websites. Het is over het algemeen een kwestie van het invullen van je kenteken en je adresgegevens. Let wel op dat het gaat om de officiële Duitse milieusticker. Aanvragen kan ook via bijvoorbeeld de ANWB. De prijs ligt dan wellicht wat hoger.

Ook Interessant?