Vakantieblog

Stedentrip Berlijn

stedentrip Berlijn

Een leuke en indrukwekkende stedentrip Berlijn

Na de val van de Berlijnse muur in 1989, heeft Berlijn zich getransformeerd tot een wereldstad van politiek, cultuur, wetenschap en media. Met 3,5 miljoen inwoners, is Berlijn de grootste stad in Duitsland en de tweede meest bevolkte stad van Europa. Met haar prachtige architectuur, zeer leuk entertainment, heerlijke cultuur, gezellige winkels en bruisend nachtleven, is Berlijn één van werelds meest hippe en populaire toeristische bestemming. Ik neem je mee op een stedentrip Berlijn en laat je alvast de highlights zien

Bezienswaardigheden in Berlijn

Als je naar Berlijn afreist, dan zal je wel wat van de stad willen ontdekken. Uiteraard heeft deze wereldstad je wel wat bezienswaardigheden te bieden. Je ontdekt er enkele in dit artikel! Houd wel in je achterhoofd dat er veel meer bezienswaardigheden, musea en uitgangsmogelijkheden zijn in de stad Berlijn dan diegenen die hier worden beschreven.

Het Rijksdag gebouw

Het Rijksdag gebouw is een historisch gebouw in Berlijn en één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het gebouw werd oorspronkelijk als ontmoetingsplaats van het Duitse Parlement gebouwd. Echter vond er in 1922 een brand plaats, waardoor het Rijksdag gebouw zwaar beschadigd werd en niet meer in gebruik werd genomen.

Na de hereniging van Oost- en West-Berlijn op 3 oktober 1990, was er een wederopbouw van dit Rijksdag gebouw in Berlijn. Hierbij werd het dak ontworpen met een glazen koepel. Deze wederopbouw werd geleid door de Britse architect Sir Norman Foster. De grote glazen koepel biedt een prachtig uitzicht van 360 graden over het omliggende stadsbeeld van Berlijn.

Museum Haus am Checkpoint Charlie of Mauermuseum

Het Museum Haus am Checkpoint Charlie in Berlijn wordt ook wel het Mauermuseum genoemd. Dit museum is een belangrijke toeristische attractie in de stad Berlijn. Het museum werd in 1962 opgestart en kreeg zijn naam van de controlepost van de beroemde kruising tussen Oost en West-Duitsland. Het museum geeft de geschiedenis van de Berlijnse Muur weer, alsook de verhalen van degenen die ontsnapt zijn uit Oost-Duitsland (of de DDR – Duitse Democratische Republiek). Je ziet er ontsnappingsfoto’s, opnames van succesvolle ontsnappingspogingen en apparatuur waarmee mensen probeerden te ontsnappen.

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is een paleis in Berlijn dat gelegen is in de wijk Charlottenburg. Het is niet zomaar een paleis in Berlijn, want dit is het grootste paleis dat Berlijn bezit. Ook is dit de enige overlevende Koninklijke residentie in Berlijn dat teruggaat tot in het tijdperk van de familie Hohenzollern-Sigmaringen. Het spreekt voor zich dat vele reizigers dit paleis willen bezichtigen. Dit paleis is, samen met zijn tuinen, één van de belangrijkste toeristische attracties van Berlijn.

Holocaustmonument voor de vermoorde Joden van Europa

Het Holocaustmonument in Berlijn is ook gekend als het monument ter nagedachtenis van de vermoorde Joden van Europa tijdens de tweede wereldoorlog. Dit gedenkteken werd gebouwd voor de 6 miljoen Joodse slachtoffers die werden gedood tijdens de Holocaust. Deze toeristische attractie is gelegen in de buurt van de Brandenburger Tor, of de Brandenburgse Poort, in Berlijn.

Het Holocaustmonument van Berlijn bestaat uit een raster van 2.711 betonblokken. Ze zijn 2,38 meter lang, 0,95 meter breed en ze variëren in hoogte van 0,2 meter tot 4,8 meter. Er zijn geen specifieke paden gelegd in dit immense monument, maar het is wel mogelijk om tussen de betonblokken te wandelen. De totale grootte van het monument is ongeveer zo groot als 3 voetbalvelden samen. In de zuidoostelijke hoek van het monument ligt een ondergronds informatiecentrum met de geschiedenis van het Joodse volk.

Brandenburger Tor of de Brandenburgse Poort

Stedentrip Berlijn

De Brandenburger Tor in Berlijn is bij ons ook gekend via zijn Nederlandstalige benaming: de Brandenburgse Poort. Dit is de belangrijkste poort van Berlijn dat in de late 18e eeuw gebouwd werd. Deze stadspoort werd ontworpen door architect Carl Gotthard Langhans, in opdracht van koning Frederick Willem II. Tijdens de koude oorlog was deze poort het snijpunt tussen Oost- en West-Berlijn. Het is de enige, resterende stadspoort van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Brandenburgse Poort jammer genoeg zwaar beschadigd. Ze werd pas gerenoveerd na de val van de Berlijnse Muur.

De Siegessäule

De Siegessäule is een oud monument dat 60 meter hoog is. Bovenaan dit monument is er een uitzichtplatform, waar je kan genieten van een adembenemend uitzicht op het centrum van de stad Berlijn. Helaas is geen lift beschikbaar, zodat je als bezoeker van het uitzichtplatform eerst een klim moet maken van 285 treden. Deze klim naar de top van het monument is zeker de moeite waard. Op de top van het Siegessäule monument staat het vergulde, bronzen standbeeld van Victoria, een godin uit de Romeinse mythologie.

Legoland Discovery Center

Legoland Discovery Center Berlijn is een overdekt themapark dat nog niet zo oud is, want het werd geopend in 2007. Wel is dit de moeite waard om eens te bezoeken, zeker als je met kinderen naar Berlijn reist. Je ziet er allemaal zaken in Lego, waarbij er in totaal zo’n 1.500.000 legoblokjes gebruikt werden. Aan de ingang van het park staat een heuse giraffe dat gemaakt werd in Lego. In Legoland zijn belangrijke Berlijnse gebouwen nagemaakt via een miniatuur versie van Berlijn, uiteraard werd deze miniatuurstad in Lego gebouwd.

Natuurlijk zie je er ook andere zaken die met Lego te maken hebben. Zo kan je een leuke toer doen waarbij je ziet hoe Lego gemaakt wordt. Ook kan je er genieten van een 4D animatiefilm, beroemde mensen spotten die gemaakt zijn in Lego en dat op ware grootte, of leuke spullen kopen in de Lego shop. Legoland beschikt ook over een Lego café, waar je terecht kan om iets te eten of te drinken.

Er zijn ook actievere zaken dat je in Legoland kan doen, zoals: een rit maken in een autootje waarmee door een, in Lego gemaakt, kasteel rijdt; een jungletocht met leuke dieren en opdrachten; bootjes die op afstand bestuurbaar zijn; een plaats om een auto te bouwen in Lego en het nadien op een helling te testen, …. Om alles te kennen wat je in Legoland Discovery Center Berlijn kan doen, moet je dit themapark zelf eens bezoeken! Dit themapark heeft ook een leuke website (http://www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/en/), waar je alles te weten komt over de attracties die er zijn.

Altes Museum

Het Altes Museum in Berlijn is een oud museum met een archeologische collectie dat zeer gekend is, onder andere door zijn neoklassieke stijl. Het is dan ook een populaire bezienswaardigheid tijdens een stedentrip Berlijn. Er waren meerdere jaren nodig voor de bouw van het museum. De opening van het Altes Museum vond plaats in het jaar 1830. Jammer genoeg werd het museum tijdens de tweede wereldoorlog geveld door een grote brand. De restauratie ervan vond plaats in 1966. In dit museum zijn heel wat interessante zaken te zien, zoals de buste van Nefertiti, een Egyptische Koningin.

Museum für Naturkunde

Het Museum für Naturkunde, of kortweg vertaald “het natuurkundemuseum”, is een museum in Berlijn dat meer dan 60 miljoen objecten bezit over de natuurlijke geschiedenis! Het spreekt dan ook voor zich dat dit één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld is. Dit is al meteen een reden waarom het museum één van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad is, maar er is nog een reden. Het grootste skelet van een dinosaurus is namelijk te vinden in dit natuurkundemuseum van Berlijn! Het gaat hierbij over een Brachiosaurus, een planteneter.

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is een archeologisch museum dat zeer belangrijk is in Berlijn. Er is een breed scala van Griekse sculpturen te zien, alsook Griekse architectuur. Het mooiste bezit van het Pergamonmuseum in Berlijn is de Isjtarpoort van Babylon. Uiteraard zijn er nog prachtige zaken dat je er kan bekijken, zoals de Aleppo-Kamer, het beeld van de gewonde Amazone en de Marktpoort van Milete.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een kerk in Berlijn die het hard te verduren kreeg via een bombardement tijdens de tweede wereldoorlog. De overblijfselen van deze kerk worden nu veel bezocht door toeristen. Het toont een beeld van hoe groot de intensiteit van de aanvallen was tijdens de tweede wereldoorlog.

East Side Gallery

De East Side Gallery is het langste stuk (1,316 kilometer) van de Berlijnse Muur dat vandaag nog te vinden is in de stad Berlijn. Het is daarmee ook meteen het meest bekende deel van de Berlijnse Muur. Meer dan 100 kunstenaars beschilderden dit overblijfsel van de Berlijnse Muur (meestal met graffiti), hetgeen natuurlijk een zeer leuk beeld oplevert.

Olympiastadion

Het Olympiastadion van Berlijn heeft een rijke geschiedenis, aangezien het stadion in 1934 gebouwd werd voor de Olympische Spelen. Ondertussen werd het Olympiastadion reeds gerenoveerd en vond het wereldkampioenschap voetbal er meerdere keren plaats. Dat het Olympiastadion in Berlijn een zeer belangrijk stadion is, begrijp je dus heus wel!

Bruggen

Er zijn heel wat bruggen te vinden in de stad Berlijn en daar zijn de inwoners van deze stad terecht trots op. Zowel oude als nieuwe bruggen zal je in deze stad tegenkomen als je ze bezoekt. Gezien het grote aantal rivieren, meren en andere waterwegen dat Berlijn bezit, is het meer dan normaal dat de stad uit veel bruggen bestaat. Je zal ze helaas niet allemaal kunnen zien bij een bezoek aan de Duitse hoofdstad, omdat het er te veel zijn!

Tijdens de oorlog werden heel veel bruggen verwoest en verwaarloosd. Na de val van de Berlijnse muur werden de vervallen en vernielde bruggen mooi hersteld en gerenoveerd. Dit was een echte topprioriteit voor de inwoners van de stad Berlijn. Er werden zelfs speciale ontwerpers ingezet voor het herstellen van de Berlijnse bruggen. Enkele mooie bruggen om in Berlijn te bekijken, zijn: Anhalter Steg, Bösebrücke, Gustav-Heinemann-Brücke, Glienicker Brücke, Jungfernbrücke, Kaisersteg, Kronprinzenbrücke, Moltkebrücke, Monbijoubrücke en Oberbaumbrücke.

Dierentuinen

De stad Berlijn bezit 2 dierentuinen, genaamd “Zoologischer Garten Berlin”, ook gekend als Zoo Berlin, en “Tierpark Berlin Friedrichsfelde”, ook gekend als Tierpark Berlin. Beide dierenparken werken nauw met elkaar samen en zijn wereldwijd bekend omwille van de vele dieren die er in het park verblijven. De eerstgenoemde dierentuin, Zoo Berlin, is gelegen in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg. Deze dierentuin is, met een oppervlakte van 35 hectare, de kleinste dierentuin van de 2 die Berlijn bezit. Het is wel één van de oudste dierentuinen in de hele wereld.

Vele mensen kennen deze dierentuin via enkele beroemde dieren die er vroeger verbleven of nog steeds verblijven, zoals ijsbeer Knut en panda Bao Bao. Deze dierentuin staat ook bekend voor zijn deelname aan tientallen belangrijke fokprogramma’s. Op deze manier willen zij meerdere bedreigde diersoorten in leven houden. De andere dierentuin, Tierpark Berlin, is gelegen in het Berlijnse stadsdeel Lichtenberg. Het is de grootste dierentuin van Europa, aangezien het gelegen is op een domein van maar liefst 160 hectare groot, er meer dan 1.000 verschillende soorten dieren zijn en er in totaal meer dan 10.000 dieren wonen.

Botanischer Garten Berlin

De Botanischer Garten Berlin is de benaming van de plantentuin die in Berlijn gelegen is. Deze plantentuin wordt ook wel “botanische tuin” genoemd. Als je van de natuur houdt, moet je deze plantentuin zeker bezoeken als je in Berlijn bent. Het is namelijk één van de belangrijkste plantentuinen die Europa bezit, alsook één van de grootste. Je kan er veel bijzondere planten bekijken, zoals de Reuzenbamboe, de Welwitschia, de Wollemia Nobilis en nog meerdere speciale planten. Meer nog, je kan er zelfs een plant adopteren!

Stadsstranden in Berlijn

Berlijn is jammer genoeg niet aan een zee of aan een oceaan gelegen, waardoor er geen natuurlijke stranden in deze Duitse hoofdstad zijn. Wel beschikt Berlijn over meerdere stadsstranden en strandbars waar je heerlijk kan genieten. Het zijn, bij vele inwoners en toeristen, favoriete plaatsen om te relaxen. Als je één van de stadsstranden in Berlijn bezoekt, zal je zelf ervaren dat het er geweldig is. De mensen zijn er zo vriendelijk en er heerst een zeer ontspannen sfeer. Je kan er lekker achterover leunen in een ligstoel en genieten van het Duitse Berlijn.

Indien je een stedentrip Berlijn maakt als het mooi weer is, moet je zeker de tijd nemen om naar een stadsstrand te gaan. De strandbars die er geopend zijn, zijn relatief goedkoop voor deze Duitse stad. Het is er heerlijk om te zitten en te genieten van een drankje met vrienden, de lokale bevolking of andere reizigers.

Voorbeelden van deze stadsstranden en strandbars, zijn: Wannsee (met strandstoelen, sportieve activiteiten en een zwemgebied met waterglijbaan), Mitte (met een tropisch gevoel via onder andere palmbomen), Arena Berlin Badeshiff (met strandstoelen en een ingebouwd zwembad in de rivier de Spree), Capital Beach (met een grasveld), Rummelsburg (met wit zand en palmbomen), Deck 5 Beach Bar (gelegen op een dakterras, met een adembenemend uitzicht over de stad Berlijn) en Charlie’s Beach strandbar (in het centrum van de stad, dichtbij Checkpoint Charlie).

Winkelen in Berlijn

Berlijn heeft verschillende winkelmogelijkheden. Als je naar Berlijn gaat om te winkelen, kan je met onderstaande informatie rekening houden.

Kaufhaus des Westens

Het Duitse warenhuis “Kaufhaus des Westens” wordt vrij vertaald als “warenhuis van het westen”. Dit volledig gemoderniseerde en gerenoveerde warenhuis is gelegen in het centrum van Berlijn. Het is het grootste warenhuis van Europa en telt bijna 400.000 diverse artikelen. In Duitsland is Kaufhaus des Westens gekend als zeer stijlvol en luxueus. Er zijn dan ook vele luxeproducten te koop. Tijdens het nazitijdperk werd dit warenhuis verkocht door zijn Joodse eigenaar, maar tegen het einde van de oorlog werd het bijna verwoest toen een Amerikaans vliegtuig erin neerstortte.

Friedrichstrasse

Friedrichstrasse is een winkelstraat dat zeer gekend is in Berlijn. Je vindt er gewone, maar ook chique boutiques met zeer mooie etalages. In deze straat worden vaak dure auto’s gespot. Je zal er dus mogelijk een Ferrari of de mooiste BMW zien! Onder andere de Franse luxe warenhuisketen Gallery Lafayette is in deze winkelstraat gelegen, maar ook vind je er boekenhandel Berlin Story en warenhuis Dussmann terug. Friedrichstrasse is gelegen in het centrum van Berlijn en zeer gemakkelijk bereikbaar, onder andere via de trein. In het station Friedrichstrasse komen heel wat treinen aan.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is een zeer gekend en indrukwekkend plein in Berlijn met prachtige, grote, hoge, moderne gebouwen. De Berlijnse Muur liep vroeger door dit plein. Je kan er zelfs nog resten van zien! Op dit plein zijn winkels gelegen die meer geschikt zijn voor het inkomen van de gemiddelde mens. Er is een winkelcentrum gevestigd, maar ook zijn er theaterzalen, cinema’s en filmhuizen. Als je van films houdt, kan je een bezoek brengen aan één van de 2 IMAX cinemacomplexen, waar je onder andere films kan bekijken op het grootste scherm van Duitsland!

In het winkelcentrum van Potsdamer Platz in Berlijn zijn heel wat winkels gelegen die verspreid zijn over meerdere verdiepingen. Het is heel gezellig om in dit winkelcentrum te winkelen. Ook is het gemakkelijk om er te winkelen, aangezien je er alles onder één dak kan aankopen! Zoals in Friedrichstrasse het geval is, is er ook in deze omgeving een station, namelijk het station Potsdamer Platz, waar veel treinen aankomen en vertrekken.

Boxhagener Platz

Op het plein Boxhagener Platz zijn de beste rommelmarkten van Berlijn te vinden. Ze ogen iets minder professioneel dan de andere rommelmarkten in Berlijn, zoals bijvoorbeeld Arkonaplatz en Strasse. Berlijn staat bekend voor zijn vele rommelmarkten. De stad heeft dan ook meer dan 50 “vlooienmarkten”! De vlooienmarkt op Boxhagener Platz vindt elke zondag plaats en is zeer aangenaam om te winkelen.

Op hetzelfde plein gaat elke zaterdag de gewone markt door. Als je een unieke sfeer in Berlijn wilt opsnuiven, moet je zeker overwegen om naar Boxhagener Platz af te zakken! Deze buurt in Berlijn heeft ook leuke winkeltjes beschikbaar, waar je goedkoop kan shoppen. Ze is in Berlijn gekend voor het meer alternatieve winkelen. Er zijn onder andere tweedehands winkels te vinden waar je leuke, goedkope spullen kan kopen.

Gezellige kerstmarkten in Berlijn

De periode rond Kerstmis ervaart iedereen als zeer gezellig. De kerstmarkten stralen telkens een aangename sfeer uit, zowel in binnen- als buitenland! Daarom maken vele vakantiegangers meer dan eens een leuke trip naar het buitenland tijdens de periode van Kerstmis. Ook Duitsland staat bekend voor zijn uitstekende kerstmarkten, met heerlijke culinaire specialiteiten en kraampjes waar je leuke spullen kan kopen.

Over heel Duitsland vinden er kerstmarkten plaats die wereldwijd bekend zijn. Ook Berlijn heeft zijn eigen, gezellige kerstmarkten. Je leest het goed: kerstmarkten, want de stad Berlijn biedt meerdere kerstmarkten aan. Ze zijn elk jaar verspreid over de hele stad en zeker de moeite waard om te bezoeken!

Festivals in Berlijn

Jaarlijks vinden er meerdere festivals plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hoe kan het ook anders, met een energieke en multiculturele stad als deze! De Love Parade zal je waarschijnlijk niet onbekend in de oren klinken, maar wist je dat dit festival jaarlijks doorgaat in Berlijn? Elk jaar in juli reizen veel Europeanen naar Berlijn af om er te feesten in de straten van Berlijn. Zo’n 10.000 mensen gaan er telkens helemaal uit de bol tijdens de Love Parade. Voor vele inwoners van Berlijn is de Love Parade een heel belangrijk evenement.

Het filmfestival van Berlijn behoort tot de top van de filmfestivals uit de hele wereld. Dit filmfestival gaat jaarlijks door tijdens de eerste 2 weken van de maand februari. Wat positief is aan het filmfestival van Berlijn, is dat het veel meer betaalbaar is dan bijvoorbeeld het filmfestival van Cannes.

Het Karneval der Kulturen is het “carnaval van culturen” dat gedurende 3 dagen plaatsvindt in de stad Berlijn, tijdens de maand mei. Dit is zonder twijfel één van de grootste evenementen in Berlijn. Het carnaval is een levendige, multiculturele splash van kleuren en internationale muziek. Als je houdt van carnaval, moet je zeker eens afzakken naar het carnaval in Berlijn.

Er bestaat absoluut geen enkele twijfel over dat dit echt iets voor iedereen is. Het is een zeer geliefde gebeurtenis, hetgeen je al merkt aan de meer dan 500.000 toeschouwers dat het carnaval jaarlijks naar de stad lokt! Dat de Duitsers graag feesten is niet ongewoon, want buiten zijn populaire festivals heeft Berlijn ook een bekend en zeer bruisend uitgangsleven. Je ziet het meteen: Berlijn heeft heel wat in zijn mars om je niet te vervelen als je deze Duitse hoofdstad een bezoekje brengt!

Ook Interessant?