Engeland

3 Beste dingen om te doen in de Schotse Hooglanden

Schotse Hooglanden

Niets is perfect, maar het prachtige landschap dat de Schotse Hooglanden vormt komt aardig in de buurt. De meer dan 11.000 vierkante mijl grote streek ten noorden van Glasgow, Schotland, is een levende expositie van de grootste magie van Moeder Natuur, met een gevarieerd geografisch aanbod dat reizigers met ongebreideld ontzag achterlaat. Hemelhoge pieken, kilometerslange lochs, ruige kustlijnen met woeste getijden en ongerepte, altijd groene valleien noemen de Highlands allemaal hun thuis.

Schotse Hooglanden

Behalve het enorme vasteland omvat de Schotse Highlands vier clusters van even boeiende eilanden, mijlenver van de noord- en westkust, waardoor reizen buiten het net een geheel nieuw niveau bereikt.

Hoewel je ongetwijfeld de meeste tijd zult doorbrengen met de natuurlijke pracht van de streek, maak je ook ruimte voor culturele ervaringen die typisch zijn voor Schotland. Drink een pint in een pub, proef wat haggis, maak een rondleiding door een kasteel, probeer wat tartan of ga naar een proeverij in een van de vele honderden jaren oude whiskystokerijen die in de streek verspreid liggen, waaronder de beroemde Lagavulin.

Veel van de beste rondreizen door de Schotse Hooglanden combineren al deze ervaringen tot een dagvullende excursie. En als je van de vroege zomer tot de vroege herfst op bezoek bent, zoek dan de dichtstbijzijnde Highland Games op om getuige te zijn van in kilt geklede Schotten die strijden in regionale spelen die al eeuwenlang bestaan. Met zijn ongeëvenaarde schoonheid en diepe verbondenheid met zijn culturele wortels, zullen de Highlands je helemaal smoorverliefd maken op Schotland.

3 Beste dingen om te doen in de Schotse Hooglanden

De beste manier om dit woeste gebied aan te pakken is uit te zoeken wat voor avontuur je wilt beleven. Als je op zoek bent naar hartveroverende wandelingen, ga dan naar het bergachtige Cairngorms National Park of doorkruis de hoogste piek van de U.K., Ben Nevis. Voor avonturen op laag niveau ga je naar het Loch Lomond & The Trossachs National Park, wandel je langs de schilderachtige kliffen bij Ducansby Head of maak je een road trip naar een van de vele mooie stranden in de streek.

Tijdgevoelige reizigers zullen genieten van het groene Glencoe of Eilean Donan Castle, terwijl fantasiefans zich kunnen uitleven bij het zoeken naar Nessie in Loch Ness. Wat je ook verkiest te doen, zorg ervoor dat een deel van je reis de verkenning omvat van de unieke geografie die het Isle of Skye omvat, dat steeds geprezen wordt als een van de meest magische plaatsen in de Schotse Hooglanden. Wil je hulp om al deze betoverende plaatsen te bereiken, overweeg dan je in te schrijven voor een van de beste rondreizen in de Schotse Hooglanden.

1. Isle of Skye

 

Schotse Hooglanden

Als je maar tijd had om één deel van de Schotse Hooglanden te bezoeken, laat het dan het Isle of Skye zijn. Skye ligt aan de westkust van de Highlands en is het grootste eiland van de Inner Hebrides. Het eiland is tot de nok toe gevuld met buitenaardse landschappen. Er is veel te zien op dit eiland, maar reisdeskundigen en bezoekers zeggen dat je niet kunt vertrekken zonder deze juweeltjes te begluren: de Quiraing, de Old Man of Storr, Neist Point en de Fairy Pools.

De Quiraing is de perfecte introductie tot de betoverende geografie van Skye. Als je afdaalt langs de Quiraing, word je begroet met weidse uitzichten over een verbluffende geografie: Gebarsten plateaus met steile rotswanden leiden de weg naar een uitgestrekte vallei van groene glooiende heuvels, statige rotsformaties en alpenmeren. 13 mijl zuidelijker ligt de Old Man of Storr, een enkele, pinakelvormige rots die opvalt door zijn uiterlijk; hij is zo hoog en opvallend dat hij gemakkelijk van kilometers afstand op zeeniveau kan worden gezien.

Als je niet op zoek bent naar intense wandelingen in Skye, waag je dan naar het westen, naar Neist Point. Wat Neist Point zo opvallend maakt zijn de dramatische kliffen van de landtong, die van hoogte veranderen naarmate je verder loopt langs het anderhalve mijl lange pad. De Fairy Pools, in het binnenland bij Glenbrittle in het zuiden, zijn poelen die ontstaan door een reeks kleine watervallen aan de voet van de Black Cuillins Mountains. Wat deze attractie zo bijzonder maakt is de omgeving: het blauwe water en de altijd groene omgeving lijken echt op het soort drinkplaats waar je je voorstelt dat elfjes rond samenkomen.

Portree is de hoofdplaats van Skye. Het stadje ligt vlak bij de A87 snelweg, die Skye met het Schotse vasteland verbindt. Je kunt Skye ook bereiken via de veerboot. De ScotRail trein gaat Skye niet in, maar hij zet af in Mallaig, waar je de veerboot vindt die naar Armadale gaat (deze veerboot wordt gedekt door de Highland Rover Pass). Als je deze pas niet gekregen hebt, zul je toch naar Mallaig willen gaan en de CalMac veerboot naar Armadale nemen, die 5,60 pond ($7,20) retour kost. Je verplaatsen in Skye kan een uitdaging zijn zonder auto, vooral als je de meer afgelegen gebieden bereikt.

Stagecoach onderhoudt verschillende routes rond steden en in de buurt van bezienswaardigheden, waaronder Old Man of Storr. Je opgeven voor een rondleiding over het Isle of Skye is een andere manier om bezienswaardigheden te bekijken zonder je zorgen te hoeven maken over het organiseren van je eigen vervoer. Om meer te weten te komen over Skye en zijn afzonderlijke attracties, bezoek je de website van de Isle of Skye tourism board.

2. Glencoe

 

Je hoort het woord “glen” misschien vaak tijdens je reis naar de Schotse Hooglanden. Een glen is een ander woord voor een smalle vallei en de Highlands zitten er vol mee. De populairste glen voor bezoekers – en niet te vergeten een van de populairste attracties in de Schotse Hooglanden – is Glencoe. Glencoe ligt 23 mijl ten zuiden van Ben Nevis langs Loch Leven in de centrale Highlands. De vallei wordt voortdurend geprezen door zowel reizigers als plaatselijke bewoners om haar ontzagwekkende landschap, waarbij veel recente bezoekers het terrein als “buitenaards” omschrijven. De A82 snelweg snijdt handig dwars door de groene Glencoe vallei. Veel bezoekers melden dat ze door tijdgebrek alleen maar door Glencoe rijden, maar velen betreuren het dat ze dit prachtige gebied niet meer hebben kunnen verkennen. Gelukkig zeggen reizigers, als je weinig tijd hebt, dat de scenic drive zeker indruk maakt en dat er meerdere uitkijkplaatsen langs de snelweg zijn.

Als je wel tijd hebt om Glencoe te verkennen, dan merk je dat het gebied spectaculaire wandelingen biedt en geweldige wateractiviteiten op Loch Leven. De Coire Gabhail, of Verloren Vallei wandeling, is een populair pad van 2 ½ mijl dat zich door een beboste kloof tussen enkele van Glencoe’s munro’s slingert en eindigt in een brede, open vallei die aan het zicht van de snelweg onttrokken is. Als je naar de top van een munro wilt wandelen, probeer dan de 5 mijl lange Buachaille Etive Beag of de 7 mijl lange Bidean nam Bian voor weidse uitzichten over de vallei van Glencoe.

Als je je niet al te veel in het zweet wilt werken, zijn er verschillende wandelingen op een laag niveau die de prachtige geografie van de streek laten zien. Fans van “Harry Potter” zullen genieten van een wandeling langs de weg die naar de Clachaig Inn van Glencoe leidt, waar de hut van Hagrid gebouwd werd. Er is ook het Glencoe Lochan Trail, een wandeling van 1 ½ mijl die de bezoeker door de bossen van Glencoe voert en uiteindelijk naar het serene lochan leidt, een klein, landinwaarts gelegen loch.

De gemakkelijkste manier om je in Glencoe te verplaatsen is met de auto. Glencoe heeft geen treinstation, maar Stagecoach biedt routes naar Glencoe vanuit Fort William. Als je naar verschillende trailheads in Glencoe wilt, waarvan er sommige vanaf de A82 te vinden zijn, hou er dan rekening mee dat er geen plaatselijke busdienst is die je erheen kan brengen. Meer informatie over Glencoe vind je op de website van de dienst voor toerisme.

3. Cairngorms Nationaal Park

 

Cairngorms National Park is zijn eigen wereld. Je kunt gemakkelijk dagen doorbrengen met het verkennen van de vele bergen, lochs, rivieren, bossen en dorpjes die samen het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk vormen. Met een oppervlakte van 1.748 vierkante mijl telt Cairngorms niet alleen vier van de vijf hoogste bergen van Schotland, maar ook vijf van de zes hoogste toppen van het V.K.. Behalve veel wandel-, fiets- en ski-paden biedt het park ook unieke attracties. Je vindt hier eeuwenoude kastelen – waaronder Balmoral Castle, een favoriet van koningin Victoria – en een indrukwekkend aantal brouwerijen en distilleerderijen, en ook de enige vrij grazende rendierkudde van Groot-Brittannië, de Cairngorm Reindeer.

Met zoveel te zien en te doen kan het park overweldigend zijn voor bezoekers die er voor het eerst komen. De populairste activiteiten in het park zijn wandelen, het zien van de Cairngorm Rendieren en een ritje met de Cairngorm Mountain Railway, die passagiers 3.500 voet omhoog in de bergketen van het park vervoert. Voor een tocht op een laag niveau kun je het 5 mijl lange pad van Kingussie naar Newtonmore proberen, dat slingert langs de voet van de Monadhliath Mountains en de vredige rivier de Spey.

Je zult ook je voordeel willen doen met de prachtige lochs in het park. Loch an Eilein is geliefd bij recente reizigers om zijn rustige landschap en intrigerende 13de-eeuwse kasteelruïnes, die op een klein eiland midden in het loch liggen. Een andere populaire plek is Loch Morlich, dat een eigen strand en watersportverhuurcentrum heeft.

Je verplaatsen in het Cairngorms National Park is vrij gemakkelijk. Het park heeft overal meerdere toegankelijke snelwegen en spoorwegen. Als je geen auto huurt, kun je de ScotRail trein nemen naar Blair Atholl, Kingussie, Dalwhinnie, Newtonmore, Carrbridge en Aviemore. Veel bezoekers kiezen echter Aviemore als uitvalsbasis. Wat de verplaatsingen in het park zelf betreft, kun je met de trein naar de bovengenoemde stations reizen of de bus nemen naar andere plaatsen.

Bepaalde routes worden door verschillende busmaatschappijen geëxploiteerd, dus je kunt het beste de website van het Cairngorms National Park bekijken voor je gaat. Cairngorms National Park is gratis te bezoeken, hoewel sommige attracties binnen het park wel een vergoeding kosten. Het park heeft geen vaste openingstijden, maar je moet niet ‘s nachts wandelen zonder een plaatselijke gids en je ook niet buiten de gemarkeerde paden wagen.

Bekijk alle afleveringen op Netflix en ga dan naar de Schotse Hooglanden

Reisorganisatie OAD

Ook Interessant?