Frankrijk

3 leukste dingen om te doen in Parijs

Parijs

De Lichtstad trekt elk jaar miljoenen bezoekers met haar onvergetelijke ambiance. Natuurlijk verdienen de goddelijke keuken en de uitgebreide kunstcollecties ook een deel van de eer. De zachte rivier de Seine kronkelt door de stad, geflankeerd door statige musea, eeuwenoude kerken, en blokken architectuur in Rococo- en Neoklassieke stijl, verder verfraaid door trapsgewijze bomen en gloeiende straatlantaarns. Over de geplaveide wandelpaden en sierlijke bruggen van de Seine krioelen onmogelijk chique Parijzenaars, waarschijnlijk op weg naar de markt, het café of de bioscoop.

Met musea van wereldklasse, mode, gastronomie en een geheel eigen sfeer is Parijs ook een stad van “vele pracht en praal”, zoals Ernest Hemingway herinnerde in zijn memoires, “A Moveable Feast”. Bezoek het geliefde Musée d’Orsay, shop de grootste ontwerpers op de Champs Élysées of sla je slag in de boetieks in Le Marais, geniet van het uitzicht op de top van de Eiffeltoren, of plan zelfs een dagtocht naar het paleis van Versailles. Maar mis ook niet het eenvoudige plezier van het slenteren door de schitterende arrondissementen (wijken), of het snoepen van straatkrentenbrood.

3 leukste dingen om te doen in Parijs

Als het je eerste keer in Parijs is, wil je waarschijnlijk wat tijd doorbrengen bij de wereldberoemde Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame, maar sla ook andere opmerkelijke stadsjuwelen niet over, zoals het Musée d’Orsay, de Luxemburgse Tuinen of Le Marais. Je krijgt het nooit voor elkaar om alles te doen – musea bezoeken, winkelen, begraafplaatsen bekijken, wijken verkennen, opera’s bezoeken – dus stel je eigen route samen, groepeer bezienswaardigheden in de buurt en bekijk Parijs op je eigen voorwaarden. Of boek een rondleiding om met de hulp van een plaatselijke gids delen van de stad te verkennen.

1. Notre-Dame Cathedral (Cathedrale de Notre Dame de Paris)

Parijs

Merk op dat de kathedraal aanzienlijke schade opliep door een brand op 15 april 2019. Het houten dak en de torenspits stortten tijdens de brand in. Tot nader order blijft ze gesloten voor het publiek. Het is de bedoeling dat ze in 2024 weer opengaat.

Net als de Eiffeltoren wordt de Notre-Dame kathedraal gezien als een Parijs icoon. De Notre-Dame kathedraal, die vlak langs de schilderachtige rivier de Seine ligt, wordt beschouwd als een gotisch meesterwerk en wordt vaak beschouwd als een van de beste gotische kathedralen in zijn soort ter wereld. De bouw van de beroemde kathedraal begon in de late 10de eeuw en de laatste hand werd pas bijna 200 jaar later gelegd. En als je de kathedraal zelf eenmaal in het oog krijgt, begin je te begrijpen waarom het zo lang duurde.

De architectonische details van de Notre-Dame zijn ingewikkeld en worden overvloediger naarmate je dichterbij komt. De vooringang gaat prat op zorgvuldig gebeeldhouwde beelden die naadloos in de stenen gevel integreren. Vooral het portaal van de oordelingang is maar één voorbeeld van deze ontzagwekkende bouwstijl. De achterkant van de kathedraal is al even spectaculair gedetailleerd, met een sierlijke vliegende steunbeer die er gewoon om smeekt om gefotografeerd te worden. Binnen vinden reizigers overal torenhoge vergulde plafonds en glas-in-loodramen. Als je meer wilt doen dan ronddwalen, kun je de 387 treden van de kathedraal beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad. Of je kunt je beneden in de crypte wagen om oude overblijfselen te bekijken.

Reizigers vonden de architectuur van de Notre-Dame zowel van binnen als van buiten verbluffend. Zij die zich naar de top van de kathedraal waagden, genoten grondig van het uitzicht, maar ergerden zich aan hoe weinig tijd ze door de ambtenaren van de kathedraal gegund werd. Omdat naar de top van de Notre-Dame gaan zo’n populaire activiteit is, en er zo weinig ruimte op de top is, beperkt de kathedraal het aantal mensen op de top en ook hoe lang ze er mogen zijn. Wees ook voorbereid op een wachttijd. De attractie ziet meer dan 13 miljoen bezoekers per jaar, dus tenzij je echt vroeg in de ochtend of laat op de avond komt, zullen er waarschijnlijk drommen mensen op het voorplein staan en lange rijen naar de top van de kathedraal.

De Notre Dame is open van maandag tot vrijdag van 7.45 tot 18.45 uur, en zaterdag en zondag van 8.00 tot 18.45 uur. Er is geen toegangsprijs, ook niet als je naar de top van de kathedraal wilt klimmen. De torens zijn dagelijks geopend van april tot september van 10 tot 18.30 uur, en van oktober tot maart van 10 tot 17.30 uur. Je vindt de Notre Dame kathedraal in het hart van de stad; de halte Cité van de metro lijn 4 is vervolgens het dichtst bij. Meer informatie vind je op de website van de Notre Dame.

2. Louvre Museum

Parijs

Als je maar tijd had om één museum in Parijs te bezoeken, moet het ongetwijfeld het Musée du Louvre zijn. Dat komt omdat het Louvre niet alleen algemeen beschouwd wordt als een van de beste kunstmusea in Europa, maar ook als een van de beste in de wereld. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1793 en bezit een grandioos totaal van 35.000 kunstwerken. Hier kun je van dichtbij kennis maken met een verscheidenheid aan kunst uit verschillende tijdsperioden en culturen.

In het Louvre is van alles te zien, van Egyptische mummiegraven tot oude Griekse beeldhouwwerken (waaronder de vermaarde Gevleugelde Overwinning van Smothrace en de gewelfde Venus van Milo). Er zijn ook duizenden schilderijen om te bekijken. Meesterwerken als “Vrijheid van het Leidende Volk” van Eugene Delacroix, “Het vlot van Medusa” van Théodore Géricault en Leonardo da Vinci’s “Mona Lisa”, de grootste ster van het museum, vind je hier. Je kunt zelfs een glimp opvangen van het oude appartement van Napolean de Derde.

Al hoef je de appartementen niet per se te bezoeken om een voorproefje te krijgen van hoe het was om een koning te zijn. Voordat het een museum was, diende het Louvre als koninklijke residentie voor een aantal Franse machthebbers, waaronder Lodewijk XIV. Pas ergens nadat Lodewijk XIV het Louvre verliet ten gunste van Versailles, begon het Louvre in een museum te veranderen.

Met zo’n robuuste kunstcollectie heeft het Louvre de titel verdiend van het meest bezochte museum ter wereld (meer dan 9 miljoen per jaar). Hoewel de bezoekers het ermee eens zijn dat het zonder twijfel een bezienswaardigheid is die je niet mag missen, en de meerderheid meer dan onder de indruk is van het aanbod van het museum, kan de drukte een grote afknapper zijn (vooral rond de met glas afgesloten “Mona Lisa”). Niet zozeer dat reizigers bereid zijn het Louvre helemaal over te slaan, maar ze benadrukken dat ze gaan op een tijdstip waarop er minder mensen zullen zijn (niet midden op de dag in een weekend).

Anderen zeiden dat de enorme omvang van het museum overweldigend kan zijn, zozeer zelfs dat het in een dag bedekken van de hele 650.000 vierkante meter galerijruimte bijna onmogelijk is. De beste strategie is om van tevoren uit te zoeken wat je wilt zien en een plattegrond te pakken zodat je die kunstwerken gemakkelijk kunt lokaliseren. Anders zou je gemakkelijk uren kunnen ronddwalen in afwachting dat je de must-sees tegenkomt en ze mist.

Het museum is open op maandag, donderdag en in het weekend van 9 tot 18 uur, en op woensdag en vrijdag van 9 tot 21.45 uur. Het Louvre is gesloten op dinsdag. De toegang kost 15 euro ($ 16,80) voor volwassenen en is gratis voor bezoekers van 17 jaar en jonger. Als je tussen oktober en maart komt, bespaar dan wat geld door je bezoek te plannen op de eerste zondag van de maand, wanneer de toegang gratis is. Het museum ligt in het centrum van de stad en heeft een eigen metrohalte, Louvre-Rivoli op lijn 1. Meer informatie vind je op de website van het Louvre.

3. Eiffeltoren (Tour Eiffel)

Parijs

De Eiffeltoren, ontworpen en gebouwd voor de Exposition Universelle van 1889 (de Wereldtentoonstelling), was altijd bedoeld als een tijdelijk bouwwerk, maar hij ontweek twee keer aan sloopgesprekken. De eerste keer, aan het begin van de jaren 1900, werd de toren in stand gehouden vanwege zijn uitzendtalenten. Gustav Eiffel, hoofdarchitect van de Eiffeltoren, liet allerlei wetenschappelijke experimenten op de toren uitproberen, in de hoop dat eventuele ontdekkingen zouden helpen de levensduur te verlengen. Een daarvan was een proef met draadloze transmissies, die de toren met glans doorstond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog konden de transmissiemogelijkheden van de Eiffeltoren hem in staat stellen communicatie van vijanden te onderscheppen en inlichtingen door te geven aan troepen op de grond. De tweede keer dat de Eiffeltoren bijna vernietigd werd was tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hitler was van plan zich van de toren te ontdoen, maar zette zijn plan uiteindelijk nooit door.

Tegenwoordig wordt de Eiffeltoren nog steeds gebruikt voor communicatie-uitzendingen, maar hij wordt vooral beschouwd om zijn grootsheid. Als je het kunt geloven, vonden veel Parijzenaars dit architectonische wonder aanvankelijk niet meer dan een doorn in het oog. Hoe dan ook, de Eiffeltoren staat vandaag de dag als een van de meest bezochte toeristische attracties in de wereld. Bezoekers kunnen naar de eerste verdieping van de Eiffeltoren lopen of de lift helemaal naar boven nemen, waar ze getrakteerd worden op uitgestrekte panoramische uitzichten over de stad.

Hoewel sommige recente bezoekers klagen over lange rijen – vooral in de zomer – kun je het wachten omzeilen door je kaartjes online te boeken op de website van de Eiffeltoren. En hoewel sommige reizigers niet gek zijn op de prijs om naar de top te gaan, zijn velen het erover eens dat de uitzichten het waard zijn. Bezoekers raden ook sterk aan ‘s nachts een extra tocht te maken. Dat komt omdat elk uur op het hele uur duizenden flikkerende gloeilampen de Eiffeltoren doen fonkelen, waardoor toeristen in complete ontzag achterblijven.

Je bereikt de beroemdste bezienswaardigheid van Parijs vanaf de haltes van de Bir-Hakeim, Trocadéro of Ecole Militaire métro, die bediend worden door de lijnen 6, 8 en 9. De Eiffeltoren, gelegen aan de westkant van de stad, is elke dag van het jaar open, van 9 tot 12:30 uur van half juni tot begin september, en van 9:30 tot 23:45 uur de rest van het jaar.

De toegangsprijzen variëren, afhankelijk van hoe hoog je wilt gaan en hoe je verkiest er te komen (lift of trap). De meeste bezoekers kiezen voor de lift naar de top, die 17 euro (ongeveer $19) kost voor volwassenen, 14,50 euro (ongeveer $16,27) voor bezoekers tussen 12 en 24 jaar, en 8 euro (ongeveer $9) voor kinderen van 4 tot 11 jaar. De toegang tot de trappen en de lift naar de tweede verdieping is goedkoper. Meer informatie vind je op de website van de bezienswaardigheid.

Ook Interessant?