Portugal

3 Beste dingen om te doen in Porto

Porto

Porto is al lang een hot bestemming voor wijnliefhebbers – het is de plaats bij uitstek om het beste van die zoete, smakelijke portwijn te vinden. Maar deze stad aan zee heeft meer te bieden dan vinho. Porto (of Oporto, zoals het ook wel genoemd wordt) is een aantrekkelijke Europese minimetropool aan de noordwestkust van Portugal, waar bezoekers hun hart kunnen ophalen aan cultuur en buitenleven. Reizigers kunnen de rijkdom aan musea in de stad bezoeken, de gevarieerde architectuur bewonderen, ontspannen in de groene parken en natuurlijk naar het strand gaan.

De stad verdient haar bijnaam Cidade das Pontes, of “Stad van Bruggen”, aan de zes bogen die de Rio Douro (rivier de Douro) overspannen, die langs de zuidrand van Porto loopt. Het uitzicht op de Douro rivier is het mooist vanaf de Dom Luís I Brug, de meest iconische van Porto’s zes bouwwerken. Van hieruit kun je een indruk krijgen van Porto’s unieke charme, van de kleurrijke historische wijk die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat in het noorden tot de naburige stad Vila Nova de Gaia even naar het zuiden, waar je de beroemde wijnhuizen van de streek vindt. Je kunt hier een lang weekend of een week doorbrengen met slenteren door de stad, de hedendaagse kunst in het complex van de Serralves Stichting ontdekken en de geschiedenis achter Porto’s oude kerken zoals de Sé en de Igreja de São Francisco waarderen. Wat je ook kiest om te zien en te doen in deze boeiende stad, je zult vertrekken met een waardering voor Porto’s gevarieerde aanbod, een paar mooie foto’s en, idealiter, een fles of twee van haar beste wijn.

Unieke vakanties, weg van de massa

3 Beste dingen om te doen in Porto

De charmes van Porto zijn overvloedig en de relaxte sfeer van deze stad geeft reizigers naar Europa een broodnodige afwisseling van de snellere, met musea volgepakte steden in de buurt. In Porto kun je tijdens een wandeling over de Dom Luís I Brug het boeiende uitzicht op de Rio Douro in je opnemen, het strandlandschap aan de westkust van de stad bewonderen en de levendigheid van het UNESCO Werelderfgoed Ribeira District in je opnemen.

Over drinken gesproken, maak je klaar om te nippen en slenter door Vila Nova de Gaia om de befaamde port van de streek te proeven in de beste wijnlodges. Wie zijn geest wil verrijken met een beetje geschiedenis en cultuur kan genieten van een bezoek aan de kathedraal van Porto, het treinstation São Bento en het Beurspaleis. Kunstzinnige types kunnen ondertussen schilderijen, beeldhouwwerken en meer bekijken in het Museu Nacional de Soares dos Reis of het museum voor hedendaagse kunst van de Serralves Stichting.

1. Dom Luís I Brug

Porto

Deze iconische overspannen ijzeren brug overspant de Douro rivier, en verbindt Porto met Vila Nova de Gaia. Hoewel Porto bekend staat om zijn vele bruggen, is de Dom Luis I Brug vooral beroemd omdat ze ontworpen werd door een leerling van Gustave Eiffel, het brein achter de Eiffeltoren in Parijs. Bovendien was deze brug bij haar voltooiing in 1886 de langste ijzeren boog ter wereld. De brug biedt plaats aan auto’s op het onderste niveau en aan de metro van Porto op het bovenste niveau; voetgangers kunnen op beide niveaus over de brug lopen. Wandel over het bovendek van de brug en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de bouwwerken die zijn ingebouwd in de heuvelkliffen die de rivier omzomen.

Het bewonderen van de compositie van de brug en de uitzichten die ze biedt is iets wat alle bezoekers van Porto moeten doen, zeggen reizigers steevast. Een bezoek hier zou goed passen bij een stop bij enkele van Porto’s nabijgelegen wijnhuizen aan de overkant van de brug in Vila Nova de Gaia. Een andere mogelijkheid is om op een cruise of boottocht over de Douro rivier te stappen, waarmee je alle zes bruggen in één keer kunt zien.

Je vindt de ingangspunten van de Dom Luis I Brug aan de zuidoostelijke rand van Porto en de noordelijke rand van Vila Nova de Gaia. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Sao Bento in Porto en Jardim do Morro in Vila Nova de Gaia, beide op de D (gele) lijn.

2. Kathedraal van Porto

Porto

De kathedraal van Porto (bekend als de Sé), die op een heuveltop staat en over de stad waakt, werd oorspronkelijk gebouwd tussen de 12de en 13de eeuw, en vertoont een verscheidenheid aan bouwstijlen, waaronder romaans, barok en gotisch. De vestingachtige kerk is de grootste van de stad en een van Porto’s oudste monumenten; ze wordt geflankeerd door tweelingtorens. Ze heeft een tamelijk sobere stenen voorgevel, maar binnen in de Sé vind je een prachtig gebrandschilderd roosvenster, een verzameling eeuwenoude beelden en een zilveren altaarstuk dat ooit als studeerkamer van de bisschop gebruikt werd. Ondertussen pronkt de kloostergang met kobalt en witte keramische tegels die verschillende scènes uit de religieuze geschiedenis uitbeelden.

De meeste reizigers, die opmerken dat de buitenkant opmerkelijk is maar het interieur voortreffelijk, zeggen dat een bezoek aan de kerk en de kloostergang absoluut een uur of twee waard is. Deze bijzondere bezienswaardigheid is ook populair bij bezoekers dankzij de uitkijkplaats. Je kunt buiten de kerk langs het terras slenteren en het uitzicht bewonderen (en foto’s maken) op de terra cotta gekleurde daken van Porto beneden.

De Sé ligt op Terreiro da Se in het centrum van Porto en is het gemakkelijkst te bereiken via de halte Sao Bento van Porto’s D (gele) metrolijn. De kathedraal is open van 9 tot 19 uur van maandag tot en met zaterdag en van 9.30 tot 12.30 uur en weer van 14.30 tot 19 uur op zondag van april tot en met oktober; ze sluit om 18 uur tussen november en maart. Hoewel je niet hoeft te betalen om in de kathedraal rond te lopen, kost het 3 euro (ongeveer $ 3,25) om het kloostergebied te verkennen.

3. Crystal Palace tuinen

porto

De tuinen van Crystal Palace pronken met groene struiken, kronkelende wandelpaden, heldere flora en borrelende fonteinen. Neem je camera mee want je vindt hier volop fotomogelijkheden: Alles, van de bloemenvariëteiten tot de weidse uitzichten over de Douro rivier, lonkt naar je aandacht. (En als je geluk hebt, kun je zelfs een glimp opvangen van de pauwen die in de tuinen rondlopen.) De naam van het park komt van het Crystal Palace dat hier ooit stond, hoewel het in 1956 werd afgebroken en vervangen door een koepelvormig paviljoen dat onderdak biedt aan een sportarena en een multifunctioneel evenementencentrum, dat in 2019 werd opgeknapt.

Bezoekers zijn stelselmatig lovend over het panoramische uitzicht dat dit op een heuvel gelegen park biedt.

De beste manier om naar de Crystal Palace Gardens te gaan is via de metro naar de halte Aliados op de D (gele) lijn of de halte Carolina Michaelis, die de A, B, C, E en F (blauwe, rode, groene, paarse en oranje) lijnen bedient. Het is echter een eindje lopen (ongeveer 15 tot 20 minuten) van beide metrostations. Je kunt de attractie ook met de bus bereiken: Buslijnen 3, 20, 35, 37, 52, 78, 200 en 207 bedienen het gebied. De tuinen zijn dagelijks open vanaf 8 uur ‘s morgens en tot 21 uur ‘s avonds van april tot september en tot 19 uur van oktober tot maart. Ze zijn gratis te verkennen.

Ook Interessant?