Engeland

Stonehenge: Een mysterieus bouwwerk uit de oudheid

england

Stonehenge: Een mysterieus bouwwerk uit de oudheid

1. De Oorsprong van Stonehenge

Stonehenge, gelegen in het Engelse graafschap Wiltshire, is een van de meest fascinerende bouwwerken uit de oudheid. Dit mysterieuze monument heeft wetenschappers, archeologen en historici al eeuwenlang geboeid. Hoewel de exacte oorsprong van Stonehenge nog steeds een raadsel is, wordt gedacht dat het is gebouwd tussen 3000 en 2000 voor Christus.

2. De Structuur van Stonehenge

Stonehenge bestaat uit een aantal concentrische cirkels van staande stenen en aarden wallen. De buitenste stenen cirkel heeft een diameter van ongeveer 30 meter. Binnen deze cirkel bevindt zich een tweede cirkel van blauwe stenen, waarvan sommige afkomstig zijn uit Wales, op meer dan 200 kilometer afstand. In het centrum van Stonehenge bevindt zich een rechthoekige reeks van massieve staande stenen, bekend als de ‘trilithons’.

3. Mysteries en Theorieën

Het bouwwerk van Stonehenge is omgeven door mysteries en er zijn verschillende theorieën over het doel en de betekenis ervan. Sommige theorieën stellen dat Stonehenge een astronomisch observatorium was, gebruikt voor het voorspellen van zonsverduisteringen en andere astronomische fenomenen. Anderen suggereren dat het werd gebruikt als een heilige plaats voor religieuze rituelen, begrafenissen of zelfs als een tempel.

4. De Constructie van Stonehenge

Een van de grootste mysteries van Stonehenge is hoe de enorme stenen werden verplaatst en op hun plaats werden gehesen. De stenen variëren in gewicht van enkele tonnen tot meer dan vijftig ton. Een populaire theorie is dat rollende boomstammen werden gebruikt om de stenen over het landschap te verplaatsen, terwijl hellende houten frames werden gebruikt om ze omhoog te tillen. Het exacte proces blijft echter onbekend.

5. Het Belang van Stonehenge

Stonehenge is van groot belang voor de studie van de menselijke geschiedenis en prehistorische bouwtechnieken. Het monument toont de geavanceerde kennis en vaardigheden van de oude Britse samenlevingen en hun vermogen om monumentale structuren te bouwen. Bovendien biedt Stonehenge inzicht in de spirituele en culturele overtuigingen van deze mensen.

6. Toeristische Attractie

Tegenwoordig trekt Stonehenge jaarlijks honderdduizenden toeristen van over de hele wereld. Het is een populaire bestemming voor zowel geschiedenis- en archeologieliefhebbers als nieuwsgierige reizigers. Het monument wordt beschermd door UNESCO en is een World Heritage Site. Bezoekers kunnen het terrein verkennen en rondom de stenen lopen, hoewel het beklimmen van de stenen zelf niet is toegestaan.

7. Recente Ontdekkingen

In de afgelopen jaren zijn er diverse interessante ontdekkingen gedaan rondom Stonehenge. Bijvoorbeeld, in 2018 werd een verborgen ‘Superhenge’ ontdekt op ongeveer drie kilometer van het oorspronkelijke bouwwerk. Deze prehistorische cirkel van grafheuvels is nog groter en ouder dan Stonehenge zelf. Deze ontdekkingen helpen onze kennis over de oude Britse beschavingen verder uit te breiden.

8. Het Mysterie Blijft

Hoe Stonehenge precies werd gebouwd en waarom het werd gebouwd, blijven intrigerende raadsels. Hoewel wetenschappers en onderzoekers blijven zoeken naar antwoorden, kan het zijn dat sommige mysteries van Stonehenge voor altijd onopgelost zullen blijven.

Desondanks is Stonehenge een onmisbare bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de prehistorie en de mysteries van het verleden.

Ook Interessant?