Vakantieblog

Stedentrip Istanboel

stedentrip Istanboel

Istanboel ofwel Istanbul is één van de mooiste steden van Turkije. Vroeger was dit de hoofdstad van het Ottomaanse rijk en tegenwoordig biedt het onderdak aan ruim 14 miljoen inwoners. De stad heeft veel verschillende bezienswaardigheden, door haar rijke historie.Een stedentrip Istanboel hoort echt wel op je bucketlist te staan. Ik zal in het kort vertellen wat je kunt verwachten in Istanboel.

Bezienswaardigheden in Istanboel

Istanboel heeft een ontzettend rijke geschiedenis. Er zijn daarom ook veel verschillende bezienswaardigheden in de stad te bekijken. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje.

Blauwe Moskee

Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken van de stad is de Blauwe Moskee. Het bouwwerk werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I gebouwd. Rondom de moskee vind je bovendien schitterende fonteinen en een mooi plein. Je bevindt je dan letterlijk in een groene oase. Ronduit prachtig en een must-see tijdens je stedentrip naar Istanbul.

Grand Bazaar

Grand Bazaar is één van de grootste overdekte markten op deze aardbol. Het winkelgebied bestaat uit 58 straten en biedt plaats aan meer dan 6.000 winkeltjes. Probeer te onthouden via welke poort je naar binnen bent gekomen, want anders wordt de terugreis echt een doolhof!

Bosporus

Bosporus is de grote ‘zeestraat’ in Istanboel. Het verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Op het smalste punt is de zeestraat slechts 698 meter breed. De totale lengte is zo’n 32 kilometer. Je kunt leuke cruises boeken over het water voor een onvergetelijke dag!

Aya Sofia

Als je onder de indruk bent van de Blauwe Moskee, moet je ook zeker langs Aya Sofia gaan. Dit is tevens een moskee met een uniek karakter. De koepel is 56 meter hoog en de prachtige goudmozaïeken uit de tijden van vroeger zien er nog steeds goed uit. Aan de achterzijde van Aya Sofia vind je bovendien nog de fontein van Ahmet III.

Galatatoren

Galatatoren is een zeer indrukwekkende toren in de stad. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig panorama uitzicht over de stad. Veel toeristen kiezen er daarom ook voor om hier een aantal mooie foto’s te schieten. In de toren kun je overigens ook nog heerlijk eten, dus dat is ook nog een reden om erheen te gaan!

Topkapıpaleis

Het Topkapıpaleis is een indrukwekkend paleis dat gebouwd werd in 1459. Van 1465 tot 1853 vormde het paleis het centrum van het Ottomaanse rijk. Op eerste plaats vind je de Poort van Geluk. Vervolgens vind je diverse mooie binnenplaatsen met onder andere een bibliotheek, troonzaal en schatkamer. Op de laatste binnenplaats vind je bovendien een restaurant waar je heerlijk kunt eten.

Openbaar vervoer in Istanbul

Het openbaar vervoer in Istanboel is goed geregeld. Je kunt hier gemakkelijk op de bus stappen die door het centrum rijdt, maar ook naar de buitenwijken van Istanboel. Wat een nadeel is aan het busnetwerk, is dat de haltes relatief ver van elkaar afliggen. Ook is het in Istanbul ‘gewoon’ om af en toe een andere route te nemen dan normaal.

Net als de meeste grote steden heeft ook Istanboel een metronetwerk. Het metronetwerk bestaat uit twee verschillende lijnen. Er is tevens een lijn van en naar het vliegveld Atatürk richting Aksaray.

Tijdens je stedentrip Istanbul kun je er ook voor kiezen om met de tram te gaan. De taxi is ook populair onder toeristen, omdat het gewoon erg gemakkelijk is. De taxi’s zijn bovendien erg goedkoop, als je de meter aan laat zetten. Als de taxichauffeur dat niet wil doen, kun je beter een andere taxi nemen. Fixed fees zijn namelijk altijd veel duurder.

Ook Interessant?