Vakantieblog

Fietsvakantie in Duitsland

fietsvakantie in duitsland

Natuurliefhebbers halen hun hart op tijdens een fietsvakantie in Duitsland

Duitsland is een heerlijk land om te fietsen en je fietsvakantie in Duitsland slaagt altijd. Onze oosterburen hebben namelijk een landschap dat alles heeft. Er zijn vlakke stukken maar als je een stukje dieper Duitsland intrekt, dan kom je ook de nodige heuvels en bergen tegen. Daarnaast zijn er tal van prachtige rivieren en natuurgebieden en kun je zelfs kiezen om een stukje langs de (nog altijd minder bekende) Duitse kustlijn te fietsen.

Het land heeft naar schatting mer dan 70.000 kilometer fietsroutes, dus er is voor ieder wat wils te vinden. De 70.000 kilometer is opgedeeld in kortere en langere routes, dus het hangt helemaal van jezelf af hoe lang je je reis maakt en of je kiest voor een uitgebreide tocht of voor een kortere, goedkope fietsvakantie in Duitsland. Daarnaast ben je in principe zo de grens over. Je kunt Duitsland in fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen om al een stuk met de auto of het openbaar vervoer af te leggen en vanaf een bepaald startpunt te beginnen. Kies je voor een fietsreis door Duitsland en fiets je goed door, dan kun zelfs je Rusland bereiken.

Fietsen van west naar oost langs het IJzeren Gordijn

Een gemiddeld zware, maar wel erg mooie route die je op fietsvakantie in Duitsland kunt afleggen, is de route langs het IJzeren Gordijn; de denkbeeldige scheidslijn tussen Oost en West waarin Duitsland tijdens de Koude Oorlog was verdeeld. Je komt tijdens de tocht door de BRD, oftewel het westen van Duitsland en doet delen van de voormalige DDR, het oosten, aan.

Als herdenking aan dit IJzeren Gordijn en als doel om deze periode in de geschiedenis van Duitsland niet in de vergetelheid te doen geraken, werd er het speciale ‘Iron Curton Trail’ opgericht. Dit is inmiddels een van de bekendere fietsroutes binnen Europa en meet in totaal 7650 kilometer. Kies je deze route, dan volg je tijdens je fietsvakantie in Duitsland onder meer een stuk van de Deutsche Deutsche-Radweg; de twee keer ‘Deutsche’ is geen typefout maar slaat natuurlijk op het feit dat het zowel om Oost-Duitsland als om West-Duitsland gaat.

Wachttorens ontdekken

De route ligt zo dicht mogelijk op de oorspronkelijke linie van het IJzeren Gordijn. Op de route kom je nog veel herdenkingspunten tegen die herinneren aan de tijd waarop Duitsland in tweeën werd gesplitst. Zo zijn er nog wachttorens te ontdekken, maar vind je op de route ook de nodige musea en monumenten. Een veel gemaakte fietstocht over het pad van het IJzeren Gordijn is de trip van Lübeck naar Prex.

Je kunt dit traject, met een beetje doorfietsen, in zo’n twee weken doen. Wil je liever geen snelle en goedkope fietsvakantie in Duitsland, maar wil je juist wat meer genieten van de omgeving, dan kun je je ook prima een weekje langer vermaken op de route.

Op fietsvakantie in Duitsland langs de Bodensee

Een populaire fietsvakantie in Duitsland is de trip die voert langs de Bodensee. Deze ‘Bodensee Radweg’ is een fijn en rustige route rondom de Bodensee; het op twee na grootste meer van Europa. Je zit op de grens met Oostenrijk en Zwitserland en wil je je reis bijvoorbeeld uitbreiden, dan is het mogelijk om ook een stukje van deze twee buurlanden mee te pakken.

De route rond de Bodensee zijn voornamelijk vlak en dus ook goed te fietsen voor de niet zo geoefende fietsers. Op sommige plekken kan het echter wel wat heuvelachtig zijn, maar niets om je door te laten weerhouden. Op de route zelf kom je langs allerlei leuke dorpjes die een rijke geschiedenis kennen. Het beste kun je in het voorjaar deze route fietsen, dan staan namelijk de vele fruitbomen die langs de Radweg staan, volop in bloei.

Ook Interessant?