Vakantieblog

Vakantie Tikal Guatemala

Vakantie Tikal Guatemala

Tikal is gelegen in het noorden van Guatemala. De stad was een van de grootste steden van de Maya’s. Er zijn nog veel restanten over van de stad. Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere het Nationaal Park en de Piramide van de Grote Jaguar. De inwoners van het plaatsje noemde zich de Yax Mutal. Diverse delen van de oude stad staan genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je van plan bent een rondreis Guatemala te maken moet Tikal zeker op je bucketlist staan.

Klimaat

Tikal heeft een regenwoudklimaat. Dat betekent dat er veel neerslag valt en dat er een hoge luchtvochtigheid is. Gedurende zowel de droge periode als de regenperiode (januari, juni tot en met december) is het vrij vochtig in de stad. De meeste neerslag valt aan het einde van de middag of in het begin van de avond. Temperatuur is het gehele jaar door vrij constant: het wordt ongeveer 27 tot 31 graden Celsius elke dag. De temperatuur komt nooit onder de 18 graden Celsius.

Bezienswaardigheden in Tikal

De stad heeft meerdere leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken tijdens je vakantie. De belangrijkste bezienswaardigheden van Tikal zijn de Piramide van de Grote Jaguar en het Nationaal Park.

Het Nationaal Park

Tikal Nationaal Park is eigenlijk datgene waarvoor mensen komen. Het Nationaal park ligt in de oerwouden en het is, tot nu toe, het grootst ontdekte ruïnecomplex van de Maya’s. Alleen de tocht door de jungle is al gaaf: je komt allerlei diersoorten tegen, waaronder apen, papegaaien en toekans. Als je aankomt in het park, zie je echt prachtige tempels. Verschillende delen van het park staan genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oppervlakte van het park bedraagt bijna 600 km².

De Piramide van de Grote Jaguar

In de Maya Ruïnes vind je deze prachtige piramide: de Piramide van de Grote Jaguar. Dit is misschien wel de meest indrukwekkende tempel van allemaal. Het is tevens met een hoogte van 44 meter de hoogste tempel. Het is gebouwd in een bijzondere Peténstijl en het heeft zeer steile trappen. Als je de tempel opklimt heb je een prachtig uitzicht over het park. Het is dan ook zeker een aanrader.

Grand Plaza

Grand Plaza is de centrale kern van Tikal. Op het plein staan verschillende tempels, waaronder de tempels Templo I en Templo II. Naast deze twee tempels liggen hier nog twee prominente bouwwerken: de Acrópolis Norte en de Acrópolis Central.

Vervoer

Tikal is gelegen op ruim 300 kilometer afstand van Guatemala-stad. De stad is nog zo’n 65 kilometer verwijderd van Flores. Je kunt ervoor kiezen om naar Flores te vliegen. Vanaf daar is het met een busje nog ongeveer twee uur reizen. Als je vanaf de hoofdstad wilt reizen, moet je rekening houden met een lange reistijd. Je kunt rustig rekenen op zo’n acht tot tien uur. Houd er rekening mee dat de busjes niet erg comfortabel zitten. Tenminste, niet als je acht tot tien uur in zo’n busje zit. De wegen zijn bovendien niet zoals in Nederland: je zult er dus waarschijnlijk wel last van krijgen. Een vliegticket van San José naar Flores heeft daarom vaak de voorkeur. Echter, als je met een budget reist kun je beter kiezen voor de busreis.

Ook Interessant?