Vakantieblog

Luxor , een belangrijke plaats met tempels

Luxor , een belangrijke plaats met tempels

Aan de oostelijke en de westelijke zijde van de Nijl kan je prachtige dingen bezoeken. De tempels zijn een echte must see voor alle toeristen die interesse hebben in de bijzondere geschiedenis van Egypte.

Het leven aan de oostelijke zijde van de Nijl

De zon stond op vanuit de oostelijke kant van de Nijl, waar de Egyptenaar vele jaren geleden iets geweldigs produceerde. Zij plaatsten de kant van het dagelijkse leven aan de oostelijke kant, op de weg van de dagelijkse wedergeboorte van de zon. Gedurende 12 uur dansten de levenden rond de tempels en behaagden ze de goden.

De tempel van Luxor

De stad Luxor werd zo genoemd omdat deze rond de tempel ontstond. Er is waarschijnlijk altijd leven geweest rond de oude monumenten. Hun functies waren zeer cruciaal in het oude Egypte, waardoor mensen zich door de geschiedenis heen in hun omgeving vestigden. De Luxortempel heeft zijn eigen vreemde structuur in een architecturale constructie. Aan de ene kant zien we Ramses II. Het zijn enorme beelden die bij de ingangen van de eerste twee poorten / pylonen zitten. Aan de andere kant vinden we de uitzonderlijke fijne gravures van Hatshepsut. Als je naar de binnenhoven gaat, de muur vlak voordat je het heilige van de heiligheid bereikt, zie je een christelijk Romeins beeld. Het is geverfd en zelfs tot op de dag van vandaag nog heel visueel.Op zoek naar accommodatie dichtbij een tempel?

De Karnak tempels

De Karnak tempels is een plaats met veel tempels. Het is een raadselachtige plek. Er is overal ontzettend veel geschiedenis ingebed uit verschillende koninkrijken en tijdsperioden.
De tempels zijn er gewijd aan de vele goden en godinnen die Egypte gekend heeft, maar meestal aan de god Amon of Amun. Hij was een grote god in het koninkrijk. De naam Amon betekent “de verborgene”. Ongeacht hoe je de geschiedenis benadert, deze tempels kunnen beter op meer dan 1 dag bezocht worden. Het is een plek die je overweldigd achterlaat.

De tempel van Karnak is eigenlijk verbonden met de Luxortempel. Er lag een lange passage van Sfinxen tussen hen in, die de tempels met elkaar verbond. Deze tempels werden vaak gebruikt in zeer belangrijke festivals in de oudheid. Eén van deze is zoals we die nu kennen als oudejaarsavond. Hun kalender volgt de Koningin van de sterren, die Sirius is. Toen ze aankwam bij de Nijl, betekende dit het begin van het nieuwe jaar.

De straten van Luxor

De straat waar de meeste reizigers komen in de stad Luxor, wordt de toeristenstraat genoemd. Reizigers die met de boot aankomen bij een rondreis Egypte, wandelen meestal door deze mooie straat . Verder weg van de Nijl, loopt parallel met de toeristenstraat het gebied waar zich vooral de lokale bevolking bevindt. Een bezoek aan dit deel van Luxor heeft veel voordelen. De bewoners zijn er vriendelijk en niemand zal op je jagen om zaken te doen, wat niet van alle gebieden in Egypte gezegd kan worden. Je kan er dus in alle rust wandelen en genieten van een andere cultuur en het dagelijks leven in Luxor. De winkels zijn er een lust voor het oog!

De dood op afstand houden aan de westelijke zijde van de Nijl

De westelijke zijde van de Nijl gaat over de 12 uren van de nacht en wanneer het donker is. Het gaat over de reis van de zon tijdens de nacht en ook over de dagelijkse confrontatie met de dood waarmee elke avond vele goden en godinnen in de strijd vochten, om de echte dood op afstand te houden.

Vallei der Koninginnen

De Vallei der Koninginnen wordt, onterecht, door de meeste mensen onderschat en verwaarloosd, omdat de Vallei der Koningen deze altijd heeft overtroffen. Wat zeer onthullend is in het koninginnengraf, zijn de schilderijen en de decoraties op hun muren. Zelfs in de oudheid werd de vrouw onderschat. Daar is Hatshepsut een duidelijk bewijs van. Vrouwen hebben altijd de kortste stok in de tros vastgehouden, ongeacht welke cultuur en ook ongeacht uit welke tijd ze in de geschiedenis voorkwamen.

Er lijkt echter een heel ander verhaal te zijn geschreven in de graven van de koninginnen en het lijkt veel korter te zijn dan het verhaal van de koningen. Aan de reis van de zielen zelf werd minder aandacht besteed, aangezien de graven van de koningen veel meer details bevatten over onderwerpen met betrekking tot het gordijn. Hieraan zijn verschillende theorieën gewijd. Het kan bijvoorbeeld het tegenovergestelde zijn van het feit dat ze vrouwen onderschatten.

Het zou echter ook kunnen betekenen dat de man de vrouwen op de ene of andere manier als goddelijk beschouwde, denkend dat haar ziel automatisch de weg wist, en daarom geen gids nodig had zoals men die vindt in de mannengraven.

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen moet iedereen met respect bezoeken. Het is namelijk een oud kerkhof dat men bezoekt, een plaats van de eeuwige stilte in het gegeven leven. Hun graven zijn vandaag nog steeds prachtig.

Ze bieden zoveel van de oude overtuigingen en de manier waarop hun ideeën werden gevormd. De geverfde muren bestaan al meer dan duizend jaar. De kleuren zijn fascinerend helder, echt één van de honderden pleziertjes voor de ogen.

 

Ook Interessant?