Thailand

Ayutthaya en Sukhothai: De oude koninkrijken van Thailand

thailand

Ayutthaya en Sukhothai: De oude koninkrijken van Thailand

1. Introductie

Ayutthaya en Sukhothai zijn twee oude koninkrijken in Thailand die belangrijke historische en culturele betekenis hebben. Deze koninkrijken speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van het Thaise rijk en hebben tegenwoordig nog steeds overblijfselen die de glorie van het verleden laten zien.

2. Ayutthaya

Ayutthaya was de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk dat van de 14e tot de 18e eeuw heerste. Het was een belangrijk centrum van politieke, economische en culturele activiteiten in Zuidoost-Azië. De stad was bekend om zijn schitterende paleizen, prachtige tempels en uitgestrekte waterwegen die als transportroutes dienden. Helaas werd Ayutthaya verwoest tijdens een invasie in de 18e eeuw, maar de overgebleven ruïnes bieden nog steeds een fascinerende glimp van het verleden.

3. Bezienswaardigheden in Ayutthaya

– Wat Phra Si Sanphet: Deze prachtige tempel was de voormalige Koninklijke Tempel en bevat drie grote stoepa’s die de relikwieën van oude koningen bewaren.
– Wat Mahathat: Beroemd om zijn mysterieuze Boeddhahoofd dat verstrengeld is met de wortels van een boom, is deze tempel een van de meest gefotografeerde sites van Ayutthaya.
– Wat Chaiwatthanaram: Deze indrukwekkende tempel is gebouwd in Khmer-stijl en ligt aan de oever van de rivier de Chao Phraya. Het biedt een prachtig uitzicht op de zonsondergang.

4. Sukhothai

Sukhothai was de eerste hoofdstad van het oude Koninkrijk van Sukhothai, dat in de 13e eeuw tot bloei kwam. Het wordt beschouwd als het begin van de Thaise beschaving en had een enorme invloed op de latere ontwikkeling van het land. Het historische park van Sukhothai herbergt de overblijfselen van de oude stad en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

5. Bezienswaardigheden in Sukhothai

– Wat Mahathat: Gelegen in het hart van de oude stad, is deze tempel een van de belangrijkste religieuze locaties in Sukhothai. Het bevat een grote Boeddhabeeld en prachtige gebeeldhouwde muren.
– Wat Si Chum: Deze tempel staat bekend om zijn massieve staande Boeddhabeeld, dat bekend staat als Phra Achana. Het is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Sukhothai.
– Wat Saphan Hin: Gelegen op een heuvel buiten de oude stad, biedt deze tempel een panoramisch uitzicht op de omgeving. Het is de perfecte plek om te genieten van een prachtige zonsondergang.

6. Vergelijking

Hoewel zowel Ayutthaya als Sukhothai oude Thaise koninkrijken zijn, is er een duidelijk verschil in hun architectuur en stijl. Ayutthaya staat bekend om zijn Khmer-invloeden en het gebruik van baksteen, terwijl Sukhothai een meer traditionele Thaise stijl heeft met gebruik van stucwerk en goud. Beide koninkrijken hebben echter een rijke geschiedenis en bieden een uniek inzicht in het oude Thaise rijk.

7. Conclusie

Ayutthaya en Sukhothai zijn absolute must-see bestemmingen voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Deze oude koninkrijken hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Thailand en hun overblijfselen zijn nog steeds bewaard gebleven. Een bezoek aan Ayutthaya en Sukhothai laat je kennismaken met de grootsheid van het verleden en biedt een diepgaand inzicht in de rijke Thaise geschiedenis.

Ook Interessant?