Duitsland

Drie beste dingen om te doen in Berlijn

Berlijn

Engeland is dol op Londen, de VS op New York, Frankrijk is een beetje narcistisch over Parijs en Duitsland claimt trots Berlijn. Meer dan twee decennia na de val van de Berlijnse Muur, koestert de stad zich in een culturele renaissance die alles omvat van musea en mode tot eten en nachtclubs. Maar dat wil niet zeggen dat deze stad haar duistere verleden is vergeten; attracties als het Monument voor de vermoorde Joden van Europa, de Topografie van de Terreur en het Checkpoint Charlie Museum zijn het bewijs van haar standvastige eerbied. En toch zit Berlijn in de lift. Een middagje mensen kijken in een levendig café of een dansfeest de hele nacht in een hippe club levert het bewijs.

Drie beste dingen om te doen in Berlijn

Berlijns geschiedenis van strijdende ideologieën zorgt voor enkele van de meest fascinerende bezienswaardigheden in Europa. Verken de overblijfselen van de Berlijnse Muur, de glorieuze koepel bovenop de Reichstag (het parlementsgebouw) of het vredige groen in Tiergarten. U kunt ook een wandel- of fietstocht maken en u vergapen aan de enorme historische, architectonische en natuurlijke bezienswaardigheden. Als u van UNESCO Werelderfgoed houdt, mag u het Museumeiland zeker niet missen.

1. Brandenburger Tor (Brandenburger Tor)

Berlijn

De Brandenburger Tor (Brandenburger Tor), geïnspireerd door de ingang van de Akropolis in Athene, is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Berlijn. Gelegen aan de Pariser Platz, een van de beroemdste pleinen van de stad, werd de Brandenburger Tor gebouwd voor koning Frederik Wilhelm II vanaf 1788.

Sindsdien is het het decor geweest van veel van de geschiedenis van de stad, waaronder Napoleontische invasies en nazi-parades. Tijdens de Koude Oorlog bevond het bouwwerk zich in “niemandsland” tussen Oost- en West-Berlijn. Bezoekers van het monument zeggen dat het nu een must-see symbool is dat de eenheid van Duitsland vertegenwoordigt.

Hoewel je maar een paar minuten nodig hebt om een foto van de poort te maken, kun je misschien beter even langs het toeristeninformatiecentrum lopen en stilstaan bij de enorme geschiedenis die zich bij de Brandenburger Tor heeft afgespeeld. Voor meer informatie kunt u terecht op de toeristische website van Berlijn.

2. Topografie van Terreur

Berlijn

Het Topografie van de Terreur (Topographie des Terrors) museum is gevestigd op de plaats van het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo en de SS Politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het terrein te bewandelen en het documentatiecentrum te bezoeken, kunnen reizigers meer te weten komen over de gruweldaden begaan door de Duitse officieren die ooit op deze plaats werkten.

Andere interessante tentoonstellingen over Berlijn tussen 1933 en 1945 zijn te vinden op het terrein, met inbegrip van opgegraven delen van het oude gebouw. Voor een meer diepgaande blik op het museum, kunt u de gratis Engels sprekende rondleiding, die wordt aangeboden op zondag om 15:30 uur (de meeste tentoonstellingen zijn vermeld in het Duits en Engels.) U moet zich aanmelden bij de receptie 30 minuten voordat de tour begint.

Bezoekers van het museum zeggen dat het een eye-opener is over de omstandigheden die hebben geleid tot de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog en zeggen dat het een must is om te bezoeken als je in Berlijn bent. U kunt het museum elke dag van 10.00 tot 20.00 uur bezoeken; de toegang is gratis. Je vindt de Topografie van Terreur ongeveer twee blokken ten zuiden van het Potsdamer Platz U-Bahn station en ongeveer een blok ten westen van het Checkpoint Charlie U-Bahn station. Voor meer informatie, bezoek de website.

3. Museumsinsel (Museumeiland)

Berlijn

Museumsinsel (of Museumeiland) is de naam van een groep van vijf musea, de Berliner Domkathedraal in barokstijl en grote tuinen op een klein eiland in de rivier de Spree. Elk museum, gebouwd tussen 1830 en 1930, presenteert een ander aspect van de Duitse geschiedenis en kunst.

Wanneer u een bezoek brengt, kijk dan of u kunt raden in welk museum welke kunst hangt; er is de Alte Nationalgalerie (Oude Nationale Galerij), het Altes Museum (Oude Museum), het Neues Museum (Nieuwe Museum), het Bode-Museum en het zeer populaire Pergamonmuseum.

Recente reizigers zeiden dat zelfs als je geen tijd hebt om alle musea te verkennen, de architectuur van de gebouwen en de goed onderhouden tuinen perfect zijn voor een wandeling of een picknick in de open lucht.

U kunt het museumeiland bereiken via de buslijnen 100, 200 en N2 bij de halte Lustgarten op het eiland of vanaf het S-Bahn-station Hackescher Markt of het U-Bahn-station Klosterstraße. U kunt voor elk museum apart entree betalen of kiezen voor de Berlin WelcomeCard Museumeiland, die een pas voor drie dagen bevat voor alle musea op het eiland. De meeste musea zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (20.00 uur op donderdag). Voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en informatie over tentoonstellingen kunt u terecht op de website van het museumeiland.

Ook Interessant?