Kroatie

Ontdek de rijke geschiedenis van Zagreb: Van middeleeuwse nederzetting tot dynamische hoofdstad

croatia

1. De middeleeuwse nederzetting: het begin van Zagreb

Zagreb, de bruisende hoofdstad van Kroatië, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht in de 11e eeuw en groeide al snel uit tot een belangrijk handelscentrum. Tijdens deze periode speelden de twee heuvels, Kaptol en Gradec, een cruciale rol in de ontwikkeling van de stad.

De geboorte van Kaptol

De heuvel van Kaptol was de thuisbasis van de eerste nederzetting in Zagreb. Het was oorspronkelijk een religieus centrum, met de bouw van de prachtige kathedraal van Zagreb als hoogtepunt. Tot op de dag van vandaag is Kaptol het spirituele hart van de stad, met vele historische gebouwen en kerken.

De verdediging van Gradec

Een paar honderd meter verderop ligt de heuvel van Gradec, waar in de 13e eeuw een nederzetting ontstond als reactie op de Mongoolse invasie. De bewoners van Zagreb bouwden stadsmuren om zichzelf te beschermen en deze verdedigingswerken zijn nog steeds zichtbaar in de stad. Gradec is het historische centrum van Zagreb, met charmante straatjes, historische gebouwen en het iconische St. Mark’s Plein.

2. De opkomst van de Habsburgers: Kroatië in het Oostenrijks-Hongaarse rijk

In de 16e eeuw kwam het Koninkrijk Kroatië onder de heerschappij van de machtige Habsburgers, de heersende dynastie van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Zagreb werd de hoofdstad van Kroatië en werd overspoeld met invloeden uit heel Europa.

Barokke pracht en praal

Tijdens het Habsburgse tijdperk kreeg Zagreb een nieuw uiterlijk met de bouw van prachtige barokke gebouwen. Het Ban Jelačić plein, vernoemd naar de beroemde Kroatische politicus, werd aangelegd en vele architectonische juweeltjes werden gebouwd, zoals de Klovicevi Dvori Gallery en de St. Catherine’s Church.

Cultuur en onderwijs

De Habsburgse heerschappij bracht ook een bloeiperiode voor cultuur en onderwijs in Zagreb. De eerste universiteit van Zagreb werd opgericht in 1669 en de stad werd een belangrijk intellectueel centrum. Vandaag de dag is Zagreb nog steeds een stad van kennis, met tal van universiteiten en culturele instellingen.

3. Zagreb in de moderne tijd: een dynamische hoofdstad

Na de val van het Oostenrijks-Hongaarse rijk kreeg Kroatië verschillende politieke en territoriale veranderingen te verwerken. Zagreb bleef echter een belangrijk centrum van cultuur, economie en politiek.

Een stad van architectuur

Zagreb werd in de 20e eeuw getransformeerd door tal van architecturale hoogstandjes. Van de art-nouveaugebouwen in de wijk Donji Grad tot het modernistische Museum voor Hedendaagse Kunst, de stad heeft een diverse mix van architectonische stijlen.

Een bruisend cultureel leven

Zagreb staat bekend om zijn bruisende culturele scene, met talloze theaters, kunstgalerieën en muziekpodia. Het jaarlijkse Zagreb Film Festival en Music Biennale zijn hoogtepunten in de culturele kalender van de stad. Daarnaast wordt het historische centrum van Zagreb omgetoverd tot een magische kerstmarkt tijdens de feestdagen.

Zagreb heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Van zijn oorsprong als een kleine nederzetting tot de dynamische hoofdstad die het vandaag is, de stad heeft vele transformaties ondergaan. Door de eeuwen heen heeft Zagreb zijn karakter en charme behouden, wat het een must-visit bestemming maakt voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Ook Interessant?