Frankrijk

3 Beste dingen om te doen in Marseille

Marseille

Marseille, 2.600 jaar geleden gesticht als havenstad, blijft – na enkele jaren van verval – een oogverblindende metropool aan de Middellandse Zee, vooral na haar beurt als Culturele Hoofdstad van Europa in 2013. Met wat opgepoetste ruwe kantjes en zelfs een vleugje nieuwe musea en een handvol restaurants met Michelin sterren, maakt de op één na grootste stad van Frankrijk een comeback.

Zijn lange, levendige geschiedenis en zijn heuvelachtige landschap van kale straatjes en witgekalkte gebouwen die naar het met jachten gevulde water tuimelen dragen ook bij tot zijn allure, net als het gevoel dat Marseille een plaats is waar het mogelijk lijkt te struikelen over iets geheimzinnigs, iets helemaal van jezelf – iets dat niet in de reisboeken staat. Maar je moet je wel haasten: De rest van de wereld lijkt het te gaan oppikken.

3 Beste dingen om te doen in Marseille

Dwalen door het verleden van Marseille, of het nu door de Basilique Notre-Dame de la Garde is of door de wijken Le Panier en Vieux Port – of zelfs het mysterieuze eiland waarop Château d’If ligt – is een van de beste manieren om de op een na grootste stad van Frankrijk te beleven. Een tochtje aan boord van een van de boten die in de haven aangemeerd liggen naar natuurlijke schoonheden als het Parc National des Calanques is ook een must. En als je op een van die ongewone regenachtige dagen komt – of zelfs gewoon een pauze van de zon nodig hebt – is een stop in MuCEM een echte aanrader.

1. Le Panier

Marseille

Le Panier – of het Mandje – geeft een glimp van Oud Marseille en de echte Marseille cultuur. Van de smalle kronkelende straatjes die uitlopen in pleintjes tot de restaurants, ateliers (winkeltjes) en rijtjeshuizen, is Le Panier een heerlijke plek om te slenteren. Het is ook gunstig gelegen ten opzichte van bezienswaardigheden als MuCEM en Cathedrale de la Major, onder andere.

Bezoekers zeggen dat deze wijk karaktervol is, waarbij vooral de straatkunst en de plaatselijke restaurants en boetiekjes opvallen. Anderen beschrijven het als charmant en een prima plek om een paar uur rond te dwalen.

Je vindt Le Panier op de heuvel achter Vieux Port. De toegang tot het gebied is gratis.

2. Oude Haven van Marseille

Marseille

Vieux Port begon al in 600 v. Chr. schepen en boten aan te leggen, en het was een bruisend middelpunt van de stad tot stoomboten de voorkeur kregen en Vieux Port te ondiep werd geacht. Later in WO II bombardeerden de Duitsers de haven, en hij bleef in verval tot het midden van de jaren 1900, toen een revitaliseringsproject de haven herstelde. Tegenwoordig is het weer helemaal de oude, met tientallen dobberende zeilboten en een scala aan restaurants, bars en winkels vlak aan de wal.

Recente bezoekers zeiden dat je gemakkelijk uren door Vieux Port kon slenteren, rondkijkend in de verschillende winkels en restaurants om aan elke smaak te voldoen – en zelfs aan boord van een reuzenrad kon springen. Geschiedenisliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want er staan nog verschillende historische bouwwerken, waaronder Église Saint-Ferréol les Augustins, een rooms-katholieke kerk die uit de 12de eeuw dateert.

De toegang tot het havengebied is gratis en 24/7 beschikbaar. Je vindt de haven aan het eind van La Canebière, verscholen tussen Fort Saint-Jean en Fort Saint-Nicholas. Om de haven vanaf het water te zien, kun je aan boord stappen van een milieuvriendelijke veerboot, die verschillende keren per dag vanaf het stadhuis vertrekt en bezoekers van de ene kant van de haven naar de andere brengt. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het bureau voor toerisme van Marseille.

3. Abbaye Saint Victor

Marseille

Abbaye Saint Victor is een werkende katholieke kerk, die in de 11de eeuw als abdij gesticht werd en genoemd werd naar de Romeinse soldaat en christelijke martelaar Victor van Marseille. Een groot deel van de abdij werd in 1794 verwoest, waarbij de sobere kerk en crypten overbleven.

Bezoekers noemen de abdij eenvoudig – en op de een of andere manier verbluffend in haar grimmige vormgeving. Anderen raden sterk aan de 2 euro te betalen voor toegang tot de unieke crypten.

Je kunt de basiliek gratis bezoeken, maar de toegang tot de crypten kost 2 euro (ongeveer $ 2,50). De basiliek en de crypten zijn elke dag open van 9 tot 19 uur, en er is een zaterdagmis om 9 uur en 18.30 uur, een zondagmis om 9 uur en 11 uur, en een doordeweekse mis om 18.30 uur. Je kunt een gratis audiotour (beschikbaar in het Engels) op je smartphone downloaden als je meer wilt weten terwijl je door de Abbaye Saint-Victor wandelt, die in Vieux Port ligt. Meer informatie vind je op de website van de Abbaye Saint Victor.

 

Ook Interessant?