Portugal

Ontdek de geschiedenis en pracht van de kloosters van Batalha en Alcobaça

portugal

Ontdek de geschiedenis en pracht van de kloosters van Batalha en Alcobaça

1. Batalha-klooster: Een gotisch meesterwerk

Het Batalha-klooster is een van de meest indrukwekkende gotische bouwwerken in Portugal. Het klooster werd gebouwd ter ere van de overwinning van de Portugese troepen tijdens de Slag bij Aljubarrota in 1385. Het duurde meer dan 150 jaar om het klooster te voltooien, wat resulteerde in een mix van gotische en manuelijnse (Portugese late gotiek) architectuur.

De hoogtepunten van het Batalha-klooster zijn onder meer de prachtige gevels versierd met uitgebreid beeldhouwwerk en de elegante kloostergangen met gotische bogen. Binnenin vind je het graf van koning João I en zijn vrouw Filipa de Lancastre, evenals het schitterende onvoltooide kapittelhuis, dat bekend staat om zijn verfijnde architectuur en prachtige glas-in-loodramen.

Unieke vakanties, weg van de massa

2. Alcobaça-klooster: Een UNESCO-werelderfgoed

Het Alcobaça-klooster werd gesticht in 1153 en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit klooster is een meesterwerk van de cisterciënzer architectuur en was een van de meest belangrijke middeleeuwse bouwwerken in Portugal.

Het hoogtepunt van het Alcobaça-klooster is de enorme gotische kerk, die indruk maakt met zijn grandioze afmetingen. Binnen vind je de grafmonumenten van Pedro I en Inês de Castro, een beroemd liefdesverhaal dat in Portugal wordt vereerd. De kerk heeft ook prachtige gebrandschilderde ramen en een spectaculair gotisch gewelfd plafond.

3. Verken de kloostertuinen en kapittelzalen

Beide kloosters hebben uitgestrekte tuinen die perfect zijn om te verkennen na het bewonderen van de adembenemende architectuur. De tuinen hebben prachtige bloembedden, schaduwrijke bomen en fonteinen, waardoor ze ideaal zijn voor ontspanning en foto’s.

Daarnaast hebben zowel het Batalha-klooster als het Alcobaça-klooster prachtige kapittelzalen. Deze zalen werden gebruikt voor belangrijke bijeenkomsten en vergaderingen binnen de kloostergemeenschap. Ze zijn versierd met beeldhouwwerken en hebben hoge plafonds met indrukwekkende gewelven.

4. Organiseer een rondleiding en leer over de geschiedenis

Als je de kloosters van Batalha en Alcobaça echt wilt waarderen, is het aan te raden om een rondleiding te boeken. Deskundige gidsen kunnen je inzicht geven in de rijke geschiedenis, de architecturale kenmerken en de religieuze betekenis van deze kloosters. Ze zullen verhalen delen over de koningen en monniken die deze gebouwen hebben bewoond en de impact die ze hebben gehad op de Portugese cultuur en samenleving.

Je zult versteld staan van de verhalen die deze kloosters te bieden hebben, en een rondleiding zal je ervaring des te gedenkwaardiger maken.

5. Geniet van de lokale lekkernijen in de omgeving

Tijdens je bezoek aan de kloosters van Batalha en Alcobaça, is het een goed idee om te genieten van de lokale lekkernijen in de omgeving. Proef de beroemde “Pastéis de Alcobaça”, een heerlijke zoete lekkernij gemaakt van eierdooiers en suiker. Daarnaast vind je in de nabijheid van de kloosters tal van restaurants die traditionele Portugese gerechten serveren.

Een bezoek aan de kloosters van Batalha en Alcobaça is een reis terug in de tijd, waar je de geschiedenis en pracht van deze middeleeuwse bouwwerken kunt ontdekken. Mis deze unieke culturele ervaring niet!

Ook Interessant?