Engeland

De Engelse keuken: Alles wat je moet weten over Fish & Chips

england

De Engelse keuken: Alles wat je moet weten over Fish & Chips

1. De geschiedenis van Fish & Chips

Fish & Chips is een iconisch gerecht uit de Engelse keuken dat zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw. Het gerecht ontstond toen Joodse immigranten uit Oost-Europa in Groot-Brittannië aankwamen en hun traditionele gefrituurde vis combineerden met de alom aanwezige Engelse chips. De populariteit van Fish & Chips groeide snel, mede door de betaalbaarheid van het gerecht tijdens de industriële revolutie.

2. De perfecte vis voor Fish & Chips

De meest gebruikte vissoort voor Fish & Chips is kabeljauw, maar ook schelvis, wijting en heek worden vaak gebruikt. Belangrijk is dat de vis vers is en een stevige textuur heeft, zodat deze niet uit elkaar valt tijdens het frituren. In Engeland wordt vaak ‘batter’ gebruikt om de vis te omhullen, terwijl in Schotland vaak ‘breadcrumbs’ worden gebruikt.

3. Het geheim van de perfecte chips

De Engelse chips, ook wel ‘fries’ genoemd, zijn een essentieel onderdeel van Fish & Chips. Het geheim van perfecte chips zit hem in het dubbelfrituren. De aardappelen worden eerst voorgebakken op een lagere temperatuur om ze zacht en gaar van binnen te maken. Vervolgens worden ze op een hogere temperatuur afgebakken om ze krokant en goudbruin te maken. Traditioneel worden de chips geserveerd met zout en azijn.

4. Onmisbare bijgerechten

Naast de vis en chips zijn er verschillende bijgerechten die niet mogen ontbreken bij een typisch Fish & Chips gerecht. Zo wordt er vaak erwtenpuree, ook wel ‘mushy peas’ genoemd, geserveerd. Dit is een puree van gekookte spliterwten die vaak wordt op smaak gebracht met munt en azijn. Daarnaast wordt er vaak tartaarsaus, ketchup of mayonaise bij geserveerd.

5. De beste Fish & Chips restaurants

Als je van plan bent om Fish & Chips te proeven in Engeland, zijn er enkele legendarische restaurants die je zeker moet bezoeken. Een van de bekendste is The Fish and Chip Shop in Londen, waar je kunt genieten van heerlijke verse vis en perfecte chips. The Golden Hind in Londen is ook een echte aanrader, met een uitgebreid menu van verschillende vissoorten en bijgerechten.

6. Fish & Chips in Nederland

Hoewel Fish & Chips van oorsprong een Engels gerecht is, is het ook in Nederland steeds populairder geworden. In veel steden vind je tegenwoordig speciale Fish & Chips restaurants waar je kunt genieten van dit smakelijke gerecht. Enkele populaire locaties zijn The Fish Shack in Amsterdam en The Five Points in Rotterdam.

7. Zelf Fish & Chips maken

Wil je zelf Fish & Chips maken? Het is helemaal niet moeilijk! Zorg ervoor dat je verse vis en aardappelen van goede kwaliteit gebruikt. Maak een beslag met bloem, bier, zout en peper en laat de vis hierin rusten. Verwarm de olie om te frituren en bak de vis en chips apart tot ze goudbruin zijn. Serveer met erwtenpuree, tartaarsaus en een schijfje citroen.

Met deze tips en informatie ben je helemaal klaar om de heerlijke wereld van Fish & Chips te ontdekken. Geniet van dit klassieke Engelse gerecht en vergeet niet een lekker biertje erbij te drinken!

Ook Interessant?